2018-07-09 808 瀏覽
今日幫老闆做了一單大生意,為了慶祝佳績,他決定請我食餐好野。 這間中環高級中菜館,名人食堂- 中華滙館,開業久, 已經很出名,因為這裏用的食材, 大多用上乘食材,絕對是品質保證。加上這裏的裝修氣派 ,高雅時尚舒適, 侍應招呼殷勤,而且很有禮貌,均令我印象深刻。這裏用的食材特別 ,尤其以鹿兒島茶美豚叉燒, 來自鹿兒島的日本豬, 以綠茶為主要飼養材料,令豬肉口感嫩滑,肉味清香。這碟叉燒賣相吸引,燒烤過後叉燒色澤紅潤光良, 肉香多汁。 無論叉燒醬汁調味嘅甜度、油脂嘅分佈和口感嘅軟硬度,都拿捏到位,色香味美。另一招牌菜也享負盛名,潮蓮燒鵝, 最重要肉質不太肥膩, 脂肪同肉嘅比例好配合, 皮薄香脆, 口感細腻。 最欣賞 他們醃製嘅燒鵝完全唔會鹹, 容易品嚐到鵝肉嘅肉香, 沒有多餘嘅肥膏,令人更放心食多幾件。黑松露野菌炒星斑球, 甘香撲鼻嘅松露香配上口感爽脆嘅野菌,加上主角用新鮮嘅東星斑切開一舊舊成為班塊, 完全沒有魚骨, 每一啖肉都非常滿足, 非常清甜味美, 絕對 是實而不華, 性價比高嘅高檔菜。話梅南瓜, 賣相精緻, 每一片都切得好像倒模一樣,砌成一朵花形狀 。而南瓜肉配上話梅醃製,食落酸酸

鹿兒島茶美豚叉燒
潮蓮燒鵝
黑松露野菌炒星斑球
話梅南瓜, 賣相精緻, 每一片都切得好像倒模一樣,砌成一朵花形狀 。而南瓜肉配上話梅醃製,食落酸酸甜甜,加上南瓜口感爽實而不軟淋, 這款前菜簡直醒神開胃。
話梅南瓜

油雞縱法邊豆, 法邊豆與一般豆角不同, 口感非常爽脆,食落很有豆味,清甜味香。加上油雞縱菌伴炒, 鹹鹹地特別開胃,味道絕佳。
油雞縱法邊豆
最後金杯雞米炒粉絲, 賣相色澤金黃, 用上銀芽絲、 米粉炒得很爽口乾身,油唔算多,不太油腻,口感爽彈,好食。
金杯雞米炒粉絲

食個主菜,點到離不開飯後甜品, 金沙奶皇馬拉糕和懷舊 芝麻卷, 兩款甜品都不太甜, 味道恰到好處。 已經好耐未食過芝麻卷, 而這裏的芝麻卷不太粉, 凍凍哋食好滋味。
金沙奶皇馬拉糕
懷舊芝麻卷

總括而言,這間名人飯堂雖然價錢不是大眾化, 但始終一分錢一分貨,咁高質嘅食物加上在中環區,裝修格調高尚, 想食有質素的中菜館,此中華會館絕對值得幫襯。
2018-07-05
鹿兒島茶美豚叉燒