餐廳: EverShine
資訊:

幾次喺中環行嗰條奪命斜路嘅時候都經過見到有人坐係呢間cafe出邊嘅門口位食嘢,好似喺外國咁,對位條街好chill咁😍今次終於有機會你試吓呢度嘅食物啦!同店主傾過計之後,明白到佢開呢間Cafe係想俾大家有個食物又靚,價錢又合理嘅選擇,好有heart~特別欣賞呢度嘅Menu,除咗有食物嘅介紹之外仲會每一道菜都會表明佢嘅卡路里,感覺上會食得安心啲🤣另外呢個天氣坐室外好舒服,呢度環境又靚,好易影到靚相😻所以分開咗三個posts介紹呢度嘅食物,今次就同大家分享吓呢度嘅甜品同埋飲品~.passed by @ever_shinehk a few times before but never actually got to try it until today 👍 actually talked to the owner of the resto 😊 you can tell she has a lot of passion for this cafe! i like that they write the calories on the menu 😂 makes me feel slightly b
passed by @ever_shinehk a few times before but never actually got to try it until today 👍 actually talked to the owner of the resto 😊 you can tell she has a lot of passion for this cafe! i like that they write the calories on the menu 😂 makes me feel slightly better! overall, loved both the food and the atmosphere of this cafe! 💯 worth a visit!
藍色螺旋藻乳酪碗

《藍色螺旋藻乳酪碗》$78
𝐒𝐩𝐢𝐫𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐁𝐨𝐰𝐥
其實我本身唔太鍾意食乳酪,覺得會好酸,但見到呢度嘅smoothie bowl真係好靚,打卡一流,忍唔住叫咗嚟試吓😹
雖然我本身唔係好知螺旋藻嘅味道係點,但呢個食落比較似原味嘅乳酪。配埋唔同嘅super food配料,食落感覺上好健康!整體來講,覺得味道來自水果,甜甜地咁,都唔錯嘅。

《EverShine黃金香辣蜆肉意粉》$78 😋😋😋
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐥𝐚𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤
超推薦呢個口味咁特別嘅意粉‼️
用咗微辣嘅喇沙醬汁同少少鹹蛋黃去煮,超惹味,越食越開胃!辣味唔會話超級辣,唔太食得辣嘅我都接受到🤣呢個味道會俾你一種其他地方食唔到嘅感覺~
略嫌配料蜆肉有少少沙,不過都接受到嘅。
另外,意粉嘅軟硬度都適中,而且份量都超級多,不過醬汁份量足夠,所以每一條意粉都會沾到醬汁👍🏻

《鹹蛋黃羅勒雞翼》$38 😋😋😋
𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
超鍾意食雞翼嘅我,見到有我最鍾意嘅鹹蛋黃,又忍唔住嗌左🤪
係完全想像到嘅味道,肉質都好juicy好嫩滑~
呢份雞翼同朋友一齊share,做小食一流~

《藍莓乳酪軟心芝士餅》$48 😋😋
𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐚𝐫𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞
呢度每日都有唔同嘅蛋糕,今次我哋就試到呢個打卡一流嘅藍莓芝士蛋糕~
味道上,佢係一個冇咁膩嘅芝士蛋糕咁,有啲藍莓夾左喺裏面。但口感上就同平時嘅芝士蛋糕,有少少似啫喱嘅口感,都幾特別。
之後睇返先知道原來呢個cheesecake係冇忌廉嘅成份😍感覺上又健康啲~
情迷朱古力

《情迷朱古力》$45 😋😋
𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞
本身呢度嘅朱古力係唔係有個棉花糖再將朱古力倒入去嘅,不過當日咖啡師話天氣太過熱,佢冇辦法整到嗰個棉花糖,所以出盡12分功力拉個好靚嘅花俾我哋😻完全係神級拉花~好靚好靚!
熱朱古力嘅味道奶味比較重,飲落都好香滑,不過如果朱古力味再濃少少就更加Perfect啦‼️
手沖咖啡

《手沖咖啡》
其實本身我就唔係太飲咖啡嘅,因為我成日覺得咖啡好苦🤣試咗一杯仔嘅感覺係呢杯咖啡味道較fruity,酸酸地但唔苦!同我想像嘅咖啡味道完全唔同~
𝐄𝐯𝐞𝐫𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞 @ever_shinehk
📍#BELLYwongs_central #BELLYwongs_sheungwan
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western #BELLYwongs_pasta 🙂
情迷朱古力
手沖咖啡