2023-08-14 47 瀏覽
見呢間小店最近係灣仔開,一於就去試吓。因為係外賣店,等嘅時候就同老闆傾咗陣。原來小店係由兩公婆一齊剛剛開,老公係尼泊爾人,老婆係菲律賓人。所以佢哋嘅菜式,有阿拉伯菜亦都有菲律賓菜😲我地叫咗Chicken Kabsa,Chicken Bhami,春卷,菲律賓烤雞髀🤤。其實佢哋除咗雞,亦都有三文魚、中東餃子🥟Chicken Kabsa呢個菜係傳統嘅沙地阿拉伯雞飯😲用傳統嘅香料,再將雞烤到逼出香氣。米飯就用咗阿拉伯飯,用雞湯同埋中東香料煮埋一齊。紅黃色嘅飯,再加埋烤到金黃色嘅雞😋,雖然有少少辣,但係好惹味!Chicken Bhami用法包🥖包住烤雞同埋蔬菜🤤份量亦都好夠大,兩個人食啱啱好。唔辣,法包亦都烤得好脆!菲律賓烤雞髀🍗老闆娘用咗菲律賓嘅方法同香料去烤雞髀,再配上檸檬豉油。啖啖肉😋,老闆娘好好人,專登整咗隻大雞髀俾我地春卷我哋另外叫咗6條春卷,每條都有手板咁長😂,雖然係外賣,返到屋企食都好鬆脆😋

Chicken Kabsa
Chicken   Kabsa