2017-03-19 292 瀏覽
大部分女仔放假都會選擇去 "High Tea" 影吓靚相,今次我同朋友決定星期六搞搞新意,同樣係High Tea,不過係「高級飲茶」。上到美麗華四樓嘅另一邊,就見到百樂小館用雀籠設計嘅座位,兩個女仔即刻吱吱喳喳衝入去做「籠中鳥」。坐低無耐待應即刻送上「功夫茶」,一杯小小潮式功夫茶,細細淡飲已經覺得非常甘香。另外更有潮式小食,特別鍾意個酸菜,非常開胃!晶瑩水晶包每客六件,分別有豆沙同蓮蓉兩款味道,甜度適中,賣相亦非常唔錯。雖然對我嚟講鳳爪賣相唔吸引,但呢個鮑汁扣鳳爪非常特別,鮑汁香濃,鳳爪香糯入味,每隻都好有咬口,唔似一般茶樓煮得太爛,非常好食。玉米流沙包 - 非常特別嘅點心,對於奶黃包愛好者嘅我呢樣絕對係新嘗試。佢嘅味道無奶黃流沙包咁濃,有一粒粒粟米做餡,感覺特別。建議大家唔好影相太耐,絕對要襯熱食。蟲草花上湯牛肉球- 第一次食用上湯浸住嘅牛肉球,唔單止賣相比平時嘅靚,食落亦彈牙同唔似平時嘅咁重味,非常新鮮。極推介點心,無諗過腸粉都可以咁好味。雖然賣相都係一般,但原來XO醬炒腸粉係可以咁入味,加上腸粉勁滑,令我忍唔住不停再食。整體環境非常舒服,兩個人慢慢飲下食下咁就過咗三個鐘。其實有時
另外更有潮式小食,特別鍾意個酸菜,非常開胃!
晶瑩水晶包
鮑汁扣鳳爪
玉米流沙包
蟲草花上湯牛肉球
XO醬炒腸粉

整體環境非常舒服,兩個人慢慢飲下食下咁就過咗三個鐘。其實有時出街唔一定局限食西式High Tea,有時飲下中茶,嘆下菊花、鐵觀音亦可以chill得「潮」!
鮑汁扣鳳爪
XO醬炒腸粉