2017-08-06 114 瀏覽
呢排天氣熱到爆, 行一條街, 已有爆汗feel見未係時候食飯, 來個遲來的tea time~知道呢度開咗間新野, 門面有d似西餐廳風格, 聽聞這裡以茶為招牌某些甜品也以茶為成份呢度主要係供應輕食為主, 行街行到又熱又攰, 入黎坐下食少少野又起行位置開正尖沙咀行街Shopping點的中心, 係非常之就腳內裡有一邊牆身, 又放了中國茶的擺設, 但感覺一d都唔老土我同朋友仔先拎過Menu後, 搵個位坐低order食物就要自己去cashier訂餐的, 而食物就由侍應送上, 不設加一的一場來到, 試下咸甜各一款啦 朋友點的黑松露雜菌闊條麵, 我試吃了2口闊條麵的口感帶點粗, 像是麥麵, 而且帶有很香的松露味道, 入面也有很多煮熟過的洋蔥片 (平日我不喜生洋蔥, 煮熟後的我反會接受, 因為走了份刺激辛口的味道, 但也帶香味)$68價格絕對接受, 份量也屬正常 後來翻看Menu, 才知道食物是由註冊營養師專業訂製, 全部都是健康素食Menu上更會標籤著那一款是"高纖" "高蛋白"之選, 調整都市人常食高脂高膽固醇的口味雖然是健康餐, 但味道唔會淡而無味的!而我就要試試2DP的甜品啦我揀咗限量發售及招
呢排天氣熱到爆, 行一條街, 已有爆汗feel
見未係時候食飯, 來個遲來的tea time~
某些甜品也以茶為成份
位置開正尖沙咀行街Shopping點的中心, 係非常之就腳
內裡有一邊牆身, 又放了中國茶的擺設, 但感覺一d都唔老土
我同朋友仔先拎過Menu後, 搵個位坐低
一場來到, 試下咸甜各一款啦

朋友點的
黑松露雜菌闊條麵, 我試吃了2口
闊條麵的口感帶點粗, 像是麥麵,
而且帶有很香的松露味道, 入面也有很多煮熟過的洋蔥片
$68價格絕對接受, 份量也屬正常
雖然是健康餐, 但味道唔會淡而無味的!

黑松露雜菌闊條麵
而我就要試試2DP的甜品
我揀咗限量發售及招牌的
當中有一球意式鐵觀音雪榚再加一片全人手製的綠茶紅豆卷
天堂卷
天堂卷用上頂級綠茶粉, 味道甘醇
配以4小時慢火煮的紅豆, 淋得黎有豆香
鐵觀音雪榚都好有茶味
成個甜品唔會太甜, 啱哂我鐘意食甜野, 但又唔鐘意過甜口味既人

美中不足是, 天堂卷的厚度無Menu咁厚, 太少啦

最後點一杯冰涼消暑飲品
喂...好中西fusion既茶
以前飲茶, 一定是熱的, 後來...多了冰茶, 但都只是純茶
2DP加了唔同元素變湊成一杯美而好喝的中國茶
薰衣草黑莓鐵觀音
飲前先搞拌, 將黑莓的少少果香甜味與茶混合
少甜的口味, 比無糖的茶飲落更不單調
有果香亦有茶味, 至於薰衣草相信只是那裝飾而已, 沒有味道的
本人覺得2DP絕對是新世代品茶的好地方
改寫單像熱茶的歷史!
2017-08-01
黑松露雜菌闊條麵