1K
2024-04-02 612 瀏覽
想品嚐正宗越南街頭風味美食嗎?咁你一定要認識「第一郡」,我就由深水埗路店幫襯到而家油麻地樓上舖,最喜歡佢哋嘅豬骨湯底配越南香料,湯頭極度鮮甜,配搭任何粉麵都超級美味,當然仲有必食嘅即叫即做法包和越南滴漏咖啡,同埋多款手工甜品,完全地道越南風味👍🏻🍜▪️雞絲湯檬粉 $65首先飲一啖湯,一貫美味嘅水準,湯頭相當清甜,材料有雞絲、洋蔥、芽菜、香菜、香葉和香蔥帶有濃濃嘅越南香料味道,配合越南檬粉和香滑既雞絲,就是越南街頭的風味,好美味🥖▪️烤豬肉法包 $ 62即叫即做熱辣辣,超級大份,法包焗得香脆,餡料豐富,有香囗既烤豬肉、爽脆的紅蘿蔔、醃白蘿蔔絲、青瓜、芫荽、蔬菜、肝醬,一口咬下去,就是麵包香脆、烤豬肉的惹味和酸蘿蔔的酸甜味道,真心推薦超級好食☘️▪️斑斕綠豆糕 $ 15長期都會好快賣晒嘅甜品,口感煙韌、味道清甜的班蘭綠豆糕,獨有斑斕嘅清香,而且唔太甜,一場嚟到幾飽都要食☕️▪️越南滴漏咖啡 (熱) $ 32越南黑咖啡加煉奶,咖啡就是獨特的越南風味,用上滴漏嘅方法,味道變得更為濃厚,所以配煉奶就最適合不過,味道又香又醇

🍜▪️雞絲湯檬粉 $65

🥖▪️烤豬肉法包 $ 62