2024-04-12 104 瀏覽
深水埗有兩間出名嘅豬膶麵,一間係好濃薑味,豬膶質感偏粉,一間就係湯頭比較平衡,豬膶質地超嫩滑嘅,漢發就係後者。每次週末黎都好多人排隊,今次專登早啲黎,十一點幾就到,咁啱天氣唔係咁好,落住微雨,淨係等一張台就到我哋。我哋二話不說嗌左一個豬膶豬扒麵同西多士。兩樣都係世一!佢哋嘅豬膶真係非常犀利,厚厚一塊,但煮到剛剛好,超級嫩,爽口彈牙,仲要係完全無血水。個西多士圓碌碌脹卜卜,唔止個樣同其他西多士唔同,原來都真係內有乾坤㗎。切開個西多士發現,佢係有一層厚厚嘅蛋包住個多士,裏便嘅花生醬,亦都係搽到厚厚一層,食落個口感好蓬鬆,真係第一次食咁樣嘅西多士,好特別,而且好好味,真係喺第二度搵唔到。