相信大家見到呢個蛋包飯就認得係Banchan & Cook,話晒係佢嘅招牌菜式另外仲有燉飯、炸雞、煎餅、部隊鍋等,係一間fusion韓國菜🇰🇷▶️ 烤牛肉蛋包飯 ($118)蛋好厚身,坐起飯嘅上端起到搖擺😆上枱嘅時候侍應會幫你切開個蛋,非常有儀式感雞蛋入面濕潤半熟狀態,可以見到蛋絲,口感eggy而非就咁一層薄薄嘅蛋皮👍🏻食落香蛋味,上面落咗少少日式大阪燒醬汁調味,一個字「正」烤牛肉份量相當慷慨,絕對對得住價錢 (依家嘅牛肉真係好貴)用上新鮮牛肉片🥩厚度適中,有少少筋但肉嘅部份較多😌整體唔韌唔肥韓式烤肉醬非常濃味正宗,明顯同日式和風牛肉味唔同,偏向黏杰,可以掛住牛肉🐂另外仲加咗蔥、芝麻粒、黑胡椒調味炒入焦糖化咗嘅洋蔥,更加可口本身覺得牛肉鹹咗啲,但係配蛋包飯就啱啱好🫶🏻因為蛋包飯味道淡啲飯嘅份量大概兩碗,個蛋啱啱好包得住成個飯特別在唔係用白飯,而係炒飯底🍚有啲紅蘿蔔同牛肉粒,亦係橙色嘅飯質粒粒分明,偏硬身,配水汪汪嘅蛋就係perfect match本來以為會食唔晒一個蛋包飯,點知份量啱啱好一個人可以掃晒😙 (又或者可能因為佢好食?)▶️ 泡菜煎餅 ($88)煎餅薄身,已經切開一件件,旁邊有醬

▶️ 烤牛肉蛋包飯 ($118)
蛋好厚身,坐起飯嘅上端起到搖擺😆
上枱嘅時候侍應會幫你切開個蛋,非常有儀式感
烤牛肉蛋包飯

食落香蛋味,上面落咗少少日式大阪燒醬汁調味,一個字「正」

烤牛肉份量相當慷慨,絕對對得住價錢 (依家嘅牛肉真係好貴)
另外仲加咗蔥、芝麻粒、黑胡椒調味
炒入焦糖化咗嘅洋蔥,更加可口
飯嘅份量大概兩碗,個蛋啱啱好包得住成個飯

▶️ 泡菜煎餅 ($88)
煎餅薄身,已經切開一件件,旁邊有醬油點
因為係泡菜,所以帶少少辣🌶️唔食辣都接受到
口感香脆,感覺唔會好粉好漿
不過就偏油,一塊起兩塊止,一大班人叫黎share就差唔多
泡菜煎餅

食物有質素👍🏻我哋全部叫蛋包飯 (總共叫咗六個),個個切開都做到同一個效果,證明有水準
食物賣相擺盤講究

環境舒服,舖頭空曠,啱晒一大班人嚟聚餐,仲要一邊播住K-Pop歌,令個人好想跟住郁🎶

星期六晚嚟到full house,去到差唔多收舖都仲有人walk-in,我哋經OpenRice訂座所以無需等位
服務唔錯,啲侍應好有禮貌,感覺好chill,本身想自己切開個蛋包飯,但係佢話唔可以俾刀我哋因為太危險🙈
性價比起韓國菜嚟講算高,平均$150一個人食到飽🤰🏻欣賞佢牛肉份量足用料靚
絕對推介大家試吓佢嘅蛋包飯!
烤牛肉蛋包飯