2022-05-30 97 瀏覽
平日可以同老公出遊,就去下元朗探下啲新小店。見到喱間拉麵店零負皮,仲要係雞白湯為主,就不如試試佢。老公之選:鹽雞白湯沾麵(配熱麵)雞白湯味道夠濃,配料份量足夠,有木耳,口感爽脆,份量亦都頗多;有雞肉3片,肉質嫩滑,帶有黑椒香味;有溏心蛋一隻,流心度一流,帶有蛋香;而所配嘅麵,就同普遍的沾麵一樣,掛汁度適中,但份量就比好多拉麵店多,女士食的話,可能會偏多(其實店員都有溫馨提示,問我啲麵需唔需要少啲份量,但由於我食唔晒係可以俾埋我老公食,所以我就要返正常份量)。整體味道絕對合格,但就欠缺啲驚喜(可能之前食過啲比較神級嘅雞白湯拉麵)。如果個湯可以再熱多啲,我就會覺得更好,由於食到尾段,個湯嘅味道開始有啲變,變得有啲啲怪味,我覺得係因為溫度嘅問題。(溏心蛋嘅流心度絕對係Me之選: 海老味噌沾麵(配凍麵)海老味噌比雞白湯味道更濃,配沾麵就正喇,但唔知點解海老味噌個湯係少啲嘅,好驚食到尾唔夠湯至於配料同其他都同雞白湯嘅一樣。由於今日天氣都好熱,所以我係點左配凍麵,但由於湯嘅溫度唔夠熱去維持到最後,所以最後就好似變咗食冷麵喇所以我係有少少後悔點左凍麵嘅。但後來我發現佢枱面上有兩樽醬汁,其中一樽我估係

老公之選:鹽雞白湯沾麵(配熱麵)

鹽雞白湯沾麵

(溏心蛋嘅流心度絕對係

Me之選: 海老味噌沾麵(配凍麵)

所以我係有少少後悔點左凍麵嘅。但後來我發現佢枱面上有兩樽醬汁,其中一樽我估係黑蒜汁,撈落去啲凍麵度食,又有另一番風味喎

海老味噌沾麵

另外,仲點左個餃子,冇咩特別,味道普通
餃子

整體而言,味道絕對合格,但就冇太大驚喜!但未食過嘅,都可以去一試,支持下啲小店!總好過成日去啲連鎖店,食啲公式化嘅味道丫嘛!

2022-05-30