2021-07-10 714 瀏覽
想食泰國菜,就同朋友到新城市廣場Nara去食,呢次係我第二次食呢間店,上次的感覺非常良好,但今次的食物質素無上次咁好。一來到,侍應就來到比左碗類似係明暉蝦片的小食,脆卜卜,幾好食。我個fd 就好鍾意食,大部份是佢食哂的。之後來左個椰子冰($48),我上次好鍾意呢個飲品,覺得椰子味好濃,好好飲,好解渴。但今次真係無上次咁好飲,無椰子味,乜野味都無,感覺只係飲緊一杯無味沙冰。跟住來左個泰式炒金邊粉,呢個炒得唔夠乾身,pad thai應該要有滿滿的香氣,而且蛋香更係pad thai的精髓,但呢碟的pad thai個蛋香就一啲都唔出。如果唔加佢的辣粉、青檸和糖等等,呢碟pad thai可以話「平平無奇」,加左會好好多,但講真個價值唔值$128質素。相比下,呢個菠蘿海鮮炒飯真係出色好好好多,好鍾意佢的飯好乾身,有好多不同種類的海鮮,也有提子乾和菠蘿粒,尤其菠蘿粒好新鮮。個飯上面有2隻蝦,呢2隻蝦明顯炸過,而佢地的好味遠超過pad tail上面的蝦,pad tail只係普通的雪藏蝦而已。另外,呢個飯上來的時候,係好熱辣辣的,呢點令佢更好食。今次呢餐明顯無第一次食的時候咁好味,但我應該會再比多次機會

椰子冰

泰式金邊粉

泰式菠蘿海鮮炒飯

今次呢餐明顯無第一次食的時候咁好味,但我應該會再比多次機會佢,希望下次有改善。
2021-07-10
泰式金邊粉