六月份嚟到我嘅生日月,朋友都好有心同我慶生🥰。佢專登揀咗我想食好耐嘅扒房同我食,呢間餐廳就係位於紅磡嘉里酒店嘅「bong」。佢有兩個入口,分別係經美食廣場室內進入,又或者上樓梯後轉右邊沿住外圍直行。餐廳環境唔錯,雖則樓層位置唔高,但都可以望到紅磡碼頭對出嘅海景,當然亦不乏黃埔樓景🌃。餐枱擺放嘅距離唔密集,食客坐落有空間感,整體氣氛令人好放鬆,一啲都唔拘謹。呢度嘅餐牌並唔複雜,拜訪得呢度九成都係食熟成牛扒㗎啦😜。單點一件扒要$500以上,反觀晚餐價人均$7XX就多幾樣菜式,感覺比較完整,兼且繽紛啲🍽。因此,我哋叫咗Set Dinner for 2,承惠$1428。由於牛扒係主角🥩,所以我決定先介紹主菜,然後再分享其他菜式。Dry-aged乾式熟成牛扒係指將牛扒放喺溫度、相對濕度以及空氣對流都受到嚴格監控嘅熟成室進行熟成,當中需要硬件嘅配合以及耗時。bong自設工場,牛扒嘅風乾程序時間比其他餐廳更長,平均需時80日或以上,實際則視乎牛肉本身嘅脂肪分佈而訂。考慮到呢個長時間嘅熟成計劃,定價實屬合理,畢竟花上大量心機同時間啊。House Dry-aged Ribeye Steak (250g)
House Dry-aged Ribeye Steak
House Dry-aged Ribeye Steak (250g),二人餐有三款主菜可以揀,分別係肉眼、西冷以及鱸魚。我哋選擇左兩款扒各一,而兩款都要咗Medium五成熟。Ribeye肉眼扒嘅位置有先天優勢,近肋骨位油花豐富,簡單啲講即係肥美啲,食落明顯比較多汁,肉質細嫩,亦相對惹味。除咗牛扒質素高之外,廚師嘅烹調手法亦係關鍵,牛扒外層帶有燒烤嘅香氣,內裡就肉香滿滿。
House Dry-aged Sirloin Steak
House Dry-aged Sirloin Steak (250g),Sirloin西冷扒係後腰脊肉,脂肪比例低,即係瘦啲,肉味就更為濃郁,食落感覺到肉質富有彈性,幾有咬口。我相信係熟成嘅製法先令到兩款牛扒嘅特徵如此突出,能夠讓人品嚐到食物嘅原汁原味。如果喺其他餐廳食,我未必咁易分辨到兩者。
我上網參考咗唔少資料📃,大概歸納以下兩點解釋熟成點樣令牛扒昇華。喺熟成嘅過程中,能逼走牛肉多餘嘅水份,令到肉汁更為濃縮鎖住喺肉入面。同時,發酵亦能分解肌肉纖維,令肉質變得軟嫩。呢兩點正好反映咗喺呢兩件牛扒身上!
餐廳另外會隨牛扒奉上調味料同醬汁,總共有六款,包括三色鹽、黑椒燒汁、芥辣同埋醃漬。其實我就無乜沾佢哋嚟食,因為塊扒本身已經好夠味😉。之後我再會逐一講吓前菜部份。
Smoked Salmon Salad with Wasabi Mayonnaise Dressing,煙三文魚沙律擺盤好靚,色彩鮮艷🍣🥗。雖然餐廳無話三文魚係自家煙燻製作,但食落唔似一般市面上賣嗰啲,味道無咁死鹹,又有口感,幾香。沙律菜以水果作伴,配合埋日式芥末蛋黃醬食好開胃。
House Dry-aged Beef Carpaccio with Sesame Dressing,原來前菜係一人一份,店員超好人問我哋想唔想食另一款,我哋當然話好啦🙏🏻。呢個Carpaccio生牛肉片並唔係鮮紅色嗰種,相反佢係偏熟,卷狀中間就包住啲菜。但我略嫌呢道菜嘅調味較重,稍為蓋過咗牛肉嘅原味。
Wild Mushroom Cream Soup with Truffle Oil,🍄蘑菇湯好濃味,飲得出係用上好多菇菌打溶製成,佢唔重忌廉味,所以飲落無咁膩。另外,佢面層望落油油哋,但其實係因為落咗松露油。
Handmade Dinner Roll
Handmade Dinner Roll,🥖餐包係餐廳自家烘焙,不過佢就相對其他菜式無咁特別,屬正正常常水平啦。
Today’s Dessert是日甜品Tiramisu☕️,實在太好喇,因為佢係我最鍾意食嘅甜品,沒有之一。可能由於呢度係意大利餐廳,所以佢嘅提拉米蘇真係整得好出色🤤。Tiramisu濕潤度高、芝士軟滑、咖啡同酒嘅比例得宜,上面再搭多條手指餅,兩個字講哂:好食。份量而言,佢比較的骰,但作為飯後甜品都夠嘅。
Tiramisu
餐廳為我喺其中一隻甜品碟上面寫上Happy Birthday🎂,啲字體超靚啊,望見就好開心。店員全程嘅服務態度都好專業,會問及食物啱唔啱食,仲好主動幫我哋影相添(P.S.拍攝技術非常好📸),哈哈。
飲品方面,我哋嗌咗兩杯無酒精嘅Mocktail($78)🍹,分別係Peach & Lychee Bubble同埋Lemon Lime Bitter,飲品造型比較平實。個人鍾意檸檬嗰杯多啲🍋,皆因味道較為清新,讓人提提神。🍑桃嗰杯嘅荔枝味好出,我自己就麻麻哋。
套餐有包正常餐飲,我哋要咗Peppermint TeaHot Americano,飲埋佢哋就為呢餐正式作結🍵。
總括嚟講,呢晚我享受咗一個不能要求更多嘅熟成牛扒生日晚餐,生日食好啲是常識吧😋。Bong嘅牛扒果然係名不虛傳,🐮嗜牛者點都要嚟食一次呢!
2021-06-16
生日