2018-11-19 137 瀏覽
早前見好多朋友仔大推位於大圍的豬手工房,係火炭返工的我,早早已經Plan好同埋同事係放工後去大食一餐。餐廳雖然位於工廠區,但其實超近大圍火車站,只要係A出口一出轉右,行3、4分鐘就會到。餐廳分為室內及室外的用餐區,大家可以按自己的喜好去揀位置坐。雖然餐廳新開唔係好耐,但Weekday都有10枱客到,認真唔可以低估。脆炸魷魚圈配沙律醬炸得金黃,魷魚幾有咬口,可惜個粉厚左DD,不過整體都算可以的。係香港真係唔係好多餐廳有意大利雲呑,見餐廳有波菜雜菌意大利介子雲呑,諗都無諗就照Order。一食就知無叫錯,雲呑的雜菌餡料好香,同我係英國食的味道好相似。加上好Creamy及香濃黑松露味的忌廉汁,再加埋洋蔥粒,令到呢份意大利雲呑的味道更昇華。餐廳共有兩款香腸拼盤,餐廳推介為精選德國香腸拼盤。共有5款腸仔,可以令你次過試曬所有味道。最上個條大腸味道香辣,而且份量十足;最肥個條腸應該係司華力腸;幼長的腸的皮較脆;白色個條釀左香草係入面,味道會較為豐富;雙連的幼腸的油脂較多,所以都係5條腸最香口的一款。富有甜味的燒烤汁,可以平衡腸仔的咸味。雖然唔知同銅鑼灣有咩關係,不過呢客招牌銅鑼灣第一脆爆鹹豬手果然同

脆炸魷魚圈配沙律醬

脆炸魷魚圈配沙律醬

精選德國香腸拼盤

雖然唔知同銅鑼灣有咩關係,不過呢客招牌銅鑼灣第一脆爆鹹豬手果然同個名一樣咁脆!唔似其他餐廳又厚又硬死個殻的豬皮,豬手工房的豬手肉嫩,皮又薄又脆,絶對令人一口接一口!

招牌銅鑼灣第一脆爆鹹豬手

另外一提,餐廳的午餐Menu都只係40蚊(雖然唔係食豬手),如果大家係附近返工,可以考慮下豬手工房。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)