2024-04-21 204 瀏覽
今日兩點左右見冇人排隊,就一行三人上去食晏,想同佢很多人,有夥計叫我哋搭枱,我哋都沒有所謂,但見到一張客人剛埋單的吉枱,目測只可以坐四個人,直徑大概兩呎半左右嘅枱,問可唔可以坐嗰張,佢哋話可以,我哋拎住兩大袋物件,過到去,個夥計話要搭多兩個人過嚟,我哋心諗點樣坐,坐到都擺唔到點心,點知一個中年看似老闆嘅人帶咗三個人過嚟話要搭枱,我哋話點坐,點心都擺唔到,跟住佢好大聲話”蓮香樓係要搭枱”,我話都要夠位坐先得,跟住我哋一行三人起身走人,話以後都唔會幫襯,食得唔舒服食嚟做乜嘢,老字號又如何!以前在中環做嘢幾十年,久不久也有幫襯蓮香樓!現在一點也不尊重客人!明白搭枱想做多啲生意,但不是這樣離譜!真想叫嗰個老闆自己坐低感受吓!我不是遊客,是地道的香港人,做遊客生意,也會影響香港好客之都的美譽!
2024-04-21
下午茶