呢間小食亭係一個好鐘意搵嘢食嘅朋友介紹俾我知。平時成日都行尖東,成日都經過百週年紀念花園,但我真係從來無留意到呢度有個咁chill 嘅小食亭。自從發現咗呢到之後,真係差唔多一個月至少食一次,一食就食咗年半。先講環境,其實就係一個公園中間有個賣嘢食嘅地方(好似好廢),但即係話呢到只有少量座位。你可以買走喺公園搵個地方坐低食,或者喺店嘅邊位度食,大概可以同時坐4個人。再講食物選擇,呢個好chill,有三文治,沙律,薯條,雞翼小食etc。一啲西餐廳會有嘅嘢,佢都會有,但一啲西餐廳無嘅嘢,佢都有。例如手工啤,大啡菇,章魚小丸子,甚至係炸蘿蔔糕。其實食咗好多次,我已經差不多食哂佢嘅全部嘢。但可惜最近先開始寫食評,所以今日寫住2樣嘢先。今日真係有點熱,要企戶外食嘢真係無能力食太多。所以叫咗個招牌慢煮安格斯牛扒芝士三文治(加薯條),同芝士流心蛋大啡菇。芝士流心蛋大啡菇:大啡菇非常JUICY,好重菇味,佢唔會整到乾爭爭,咬落去係有水份有汁。個蛋係真係半熟流心,煮到岩岩好。第一次食果陣吉穿咗,蛋汁流哂落紙盒我仲覺得好浪費添。呢個大啡菇真係要連住蛋一齊食,加埋面頭個芝士用火槍燒過,好完美嘅配搭。慢煮安格斯

芝士流心蛋大啡菇

慢煮安格斯牛扒芝士三文治COMBO
慢煮安格斯牛扒芝士三文治:加8蚊有粗薯條。份量都唔細,我一個女仔如果平時就咁食個三文治已經超飽,有朋友SHARE就真係建議加錢要COMBO,因為薯條質素真係唔差。然後重頭戲慢煮牛,次次食都好淋身(有啲牛筋位置會比較難咬,但呢個好難避免)。食果陣要小心舊蛋會跌出黎,生菜份量好足夠,平衡返個肉嘅油膩感。推介!
2018-05-05
15 分鐘 (外賣自取)
芝士流心蛋大啡菇
慢煮安格斯牛扒芝士三文治COMBO