如果鍾意意大利菜嘅你,係香港第一間會諗起咩餐廳?可能我以前冇特登食意大利菜,或者好認真咁食,一般見識淨係識Spaghetti,對住啲意大利文,完全分唔到係邊種麵打邊種麵。我第一次認真食意大利菜,嚴格啲來講係意大利麵,就係依間好親民嘅意大利麵餐廳同酒吧,而我會知間餐廳係因為女朋友介紹俾我,話俾我知佢個黑松露意粉好吸引。意大利菜最出名除咗Pizza就係意大利麵,呢間Pici就係主打手工意粉,Pici係本地飲食集團Pirata Group旗下既餐廳,我同時都好鍾意Pirata Group既THE OPTIMIST,所以佢地既水準應該都係穩定同有質數,而且賣點係高性價比,唔駛大家比過千蚊,可能300蚊就可以享受到性價比較高既服務同食物質素。因為對麵質要求相當高,所以店舖有製麵嘅區域,如果坐係吧台既客人就可以睇到師傅現場製作麵條,每日都會供應新鮮手製嘅意大利麵,配合唔同時令嘅食材創作唔同嘅菜式,令到香港人食到地道嘅意式風味,而且食得意粉點可以無酒,餐廳都會提供唔同嘅cocktail、啤酒、紅酒、白酒,都有啲無酒精嘅飲品。當日係星期六嘅夜晚去到灣仔嘅pici,本身冇預約(事後發覺應該係冇得訂位只有

當日係星期六嘅夜晚去到灣仔嘅pici,本身冇預約(事後發覺應該係冇得訂位只有Walk in),去到時大概係七點半,見到門口好似冇咩人排隊,去櫃檯攞位時佢話暫時full左,但好快有人走,所以叫我留低電話,當有位個時SMS我,依家好多餐廳都有呢個服務,我覺得非常貼心,於是俾個電話之後就去附近行下,因為平時都冇點去過附近。附近好多店舖其實都已經閂左門,進教圍就只有pici依間店舖燈火通明,好似係外國嘅街道一間隱世嘅餐廳咁。喺附近行左10至15分鐘,就收到SMS叫我返去。

PICI係2017年開左灣仔係既總店,之後開業唔夠2年就開埋中環、尖沙咀同沙田分店。灣仔總店同其他唔同嘅係灣仔嘅位置會比較偏僻啲,我有經過尖沙咀同中環分店,尖沙咀係漆咸道南既酒吧街,但人流不絕而且PICI個邊既行路唔闊,排隊既人都迫哂係條好窄既行人路,雖然都有幾個向室外既窗口位,但環境比較嘈吵; 而中環係蘇豪既鴨巴甸街,比尖沙咀好既佢有一邊街係坐係街既位置,好似係街食緊意大利菜咁好有氣氛,但附近都係人流太多。而灣仔總店係大家平時唔會行去既進教圍,我以前喺灣仔讀書都唔會嚟過進教圍呢度,今日佢要行斜路上嚟,佢哋隔離就係灣仔嘅日街、月街、星街,呢個「星街小區」都係灣仔比較偏僻但係好有外國風味嘅地方,因為附近都係好多唔同特色嘅外國餐廳、酒吧、精品店、時裝店、藝術畫廊同古董傢俱,位於市中心但無市區人潮擁擠熱鬧既喧嘩,每次嚟到呢度都覺得好似去咗歐洲咁。灣仔總店都有室內同室外既位置,不過室外個邊既枱係本身木枱開出黎既鐵板,野食擺上佢見到微微斜,唔係咁穩陣。

上面仲有閣樓,不過枱與枱之間距離唔算闊,入面室內裝潢簡單舒適,會見到唔同既傳統意大利古典裝飾。環境我覺得係咁多間店最好,至於食物質數,有唔小朋友同我反映過,唔同分店既質數都有分別,當中灣仔總店係最好,其次係尖沙咀,中環分店會明顯食到有分別,我無食過其他分店,但好好彩一食就係食質數最好既總店,至於係咪事實有待我將來去其他分店一試,但如果recipe係複雜,加上手工意粉既因素,分店質素不及總店都係有可能。不過枱與枱之間距離唔算闊。環境我覺得係咁多間店最好,至於食物質數,有朋友同我講過灣仔係最好,我就要試左先知。
Bread Basket💰0(👅: 6.5/10)
喺未點餐之前就俾咗一袋麵包我哋,個袋入邊大約有五舊麵包,好似係預先擺入去,而唔係見到我哋三個人而比五舊。
餐前麵包係好標準既義式搭配起,麵包唔係新鮮焗起,係常溫,食落係酥脆但同時好硬,唔係我鍾意食嘅麵包口感,但佢會提供橄欖油黑醋俾你點,喺starters未上菜時都可以食住等,但味道比較一般,而且食太多會食唔落後邊嘅主菜。
Tasting Menu 💰290/person
Menu 好簡單,得兩頁紙,第一頁係野食,有各種單點既starters、pasta同dessert,第二頁係飲品,有各種cocktails、mocktails、啤酒、紅酒、白酒,同無酒精飲品。
而係野食個頁上面有個叫Tasting Menu,Menu 上寫會叫你問Server多啲資料,其實Tasting Menu 識嘅嘢同單點冇分別,只係佢會俾你試多一個pasta,例如兩個人嘅Tasting Menu,就可以揀2個starters、3個pasta同2個dessert,而3個人就係3個starters、4個pasta同3個dessert,如果大家係食得落又想試多個pasta可以一試,如果唔係其實單點想食嘅嘢都得。
另外一提餐廳全部都係外國人,點單時可能大家有心理準備唔係大家聽開既accent,不過佢地都好熱心好有耐性,所以唔會有太大問題。
Starters
1️⃣ Homemade Meatballs 💰90(👅: 8.5/10)
Homemade Meatballs

咁多個Starters個人覺得最出色就係呢個肉丸,肉丸大細好慷慨,一啖係食唔晒,一食落去係肉味澎湃,肉汁爆哂出黎,佢係一個將豬肉同牛肉混合嘅肉丸,有油香但唔會有羶味,咬落去唔會話過於鬆散或者太實,食落係好軟熟,再加上帕馬森芝士同鮮茄醬,同好香既黑椒味,芝士味濃,鮮茄酸酸嘅味道食落更加開胃,但又唔會太過漏,絕對係不斷回味既前菜,不過有人會鍾意D口感較實既肉丸,但呢個入口即溶既肉丸係比到驚喜我。
2️⃣ Tuna Tartare 💰120(👅: 7.5/10)
Tuna Tartare

吞拿魚他他,即係生嘅吞拿魚,感覺好似食緊日本吞拿魚刺身咁,所以會比較易接受,食落吞拿魚都新鮮唔帶鐵銹味,口感juicy,魚脂味會滲出來,而且吞拿魚食落無筋,伴菜有同魚生幾夾嘅牛油果,再加上胡椒洋蔥醬汁,食落帶酸味,加入橄欖油帶鹹香,撈埋一齊食都幾開胃,但如果唔係好鍾意吞拿魚就未必鍾意,後勁會帶小小醒味。
3️⃣⃣ Beef Tartare 💰120(👅: 7/10)
Beef Tartare

同Tuna 類似,生牛肉塔塔即係生牛肉,但生牛肉唔係個個都接受到,無論係味道定係衛生方面,因為Tartare好講求新鮮度,只要啲牛肉唔夠新鮮,食完都好大機會搞肚痛,所以都係好多餐廳無呢個菜色既原因之一。
牛肉係即叫即切先再調味,食落新鮮無醒味(事後都無食到搞肚痛),配上薄薄既蘑菇片、芝士、紅蘿蔔同櫻桃酒醋,食落帶小小酸味,芝士既咸香令到牛既肉味更出,不過我都唔係好食得慣,個人比較接受吞拿魚他他。
4️⃣⃣ Burrata Cheese 💰95(👅: 6.5/10)
Burrata Cheese

Burrata Cheese係傳統既意大利芝士,奶味好香濃,食落係比較重味,芝士質地軟同平時食既唔同,但我可能食唔慣呢種奶味重既芝士,但朋友食落覺得可以接受,不過搭配橄欖油、小番茄同火箭菜,食落係幾FRESH幾新鮮,如果你係芝士愛好者就應該好岩你。
Pasta
1️⃣ Tagliolini 💰180(👅: 9/10)
Tagliolini

Spaghetti係傳統嘅意大利麵條,亦都係最多人熟悉,形狀係細長、圓柱狀嘅麵條。當然依間咁意大利嘅餐廳就唔會係食呢種我哋由細到大都食開嘅麵,其中一樣比較常見嘅就係 Tagliolini。呢度既 Tagliolini係餐廳嘅招牌,因為意大利嘅意粉第一樣就會諗起黑松露意粉。
Tagliolini麵條係細扁麵,普遍係2-3mm寬,同Spaghetti差唔多長,呢度既Tagliolini都係新鮮手製既手工麵,食落非常之煙韌彈牙。
意粉上面有新鮮刨嘅一片片黑松露片,黑松露片嘅份量都足夠撈起啲意粉嚟食,未食之前都聞到好香嘅黑松露味,實際食落松露既味道都係靠醬汁,黑松露片係提香多,味道唔重而係散發住小小香味。
而醬汁係由白松露打成嘅白汁,重松露味,麵條同個醬汁配搭得非常好,麵條掛汁得來又唔會話食落去太鹹或者味道太稀,可能係手工意粉所以食到D蛋香,牛油味好香,醬汁唔算多但足夠,配料仲有火蔥,所有野都係羅到個BALANCE,略嫌意粉既油份多左少少。
2️⃣ Orecchiette 💰130(👅: 8/10)
Orecchiette

Orecchiette就係意大利麵中大家常叫既貓耳朵,因為外表似貓耳朵所以有呢個名。外型係有凹槽既小圓,中間部分柔軟、外圍彈牙,食落係煙韌,夠厚而且好掛汁,貓耳朵加上辣意大利腸,味道濃郁非常惹味,Nduja醬汁帶香辣味,車厘茄食落新鮮多汁,同時中和辣意大利腸同Nduja醬汁既油膩感,香辣同甜味不斷交錯。
而上面既火箭菜大家平時會撥開佢唔食,但呢個係有小小驚喜,因為佢係用sun-dried tomato炒過喜,帶蕃茄既香味同小小辣味,令成碟貓耳朵更加惹味,一口接一口。
3️⃣⃣ Mozzarella Ravioli 💰120(👅: 8/10)
Mozzarella Ravioli

意大利麵其中一樣比較常見嘅就係Ravioli,即係我哋講嘅意大利水餃/雲吞,食落會同中國嘅水餃好唔同,皮會比較厚,而且會食到粉皮嘅味,內餡可以好多元化,雞肉、芝士、蝦仁、蘑菇、龍蝦肉等等都係可以成為水餃入邊嘅內餡,配搭唔同食材就有不同既味道。
而今次呢個Ravioli唔係灑上黑松露片,而係肉醬同mozzarella cheese的配搭,肉醬同芝士味道較重,有D人會覺得鹹左D。上面仲有淋上青醬,加上杏仁,令味道同口感再多一個層次。
4️⃣⃣ Pappardelle 💰140(👅: 9/10)
Pappardelle

Pappardelle係寬帶麵,係面積較寬既長麵,我有少少似河粉,但食落係煙韌,個人覺得比 Tagliolini更為煙韌更為爽口,意粉有做到al dante嘅口感,呢個就好睇個人口味鍾意食咩麵條多啲,但可能係手工意粉,所以大細不一有參差,有部份麵條會比較硬啲。
而麵上面嘅係8小時慢煮既牛面頰肉同肉醬汁,牛面頰肉食落好軟嫩,牛肉味重,非常入味,係食肉獸會鍾意既一道意大利麵。配搭洋蔥、紅蘿蔔,即使係咁多肉醬食落都唔會覺得好膩,可以中和一下,而且口感豐富,而且牛面頰肉以我所知都唔係平價貨,140蚊食到個咁有質素既意粉絕對係值得。
Dessert
1️⃣ Tiramisu 💰60(👅: 8.5/10)
Tiramisu

因為pici嘅甜品得兩個選擇,兩個當中我最推介一定係意大利菜一定會有嘅Tiramisu。Tiramisu上層嘅咖啡粉同砂糖都落得幾多下,所以如果唔小心第一啖好大啖咁食,食完應該會即刻濁親咁咳。
Mascarpone cheese食落係好creamy好幼滑,係我理想中嘅Tiramisu,custard食落係有蛋香味,而下面嘅蛋糕部份唔會話太重咖啡味,因為我個人唔係好鍾意重咖啡味,成杯食落味道偏甜,但唔會話太Heavy,因為下面嘅咖啡蛋糕帶少少苦味中和一下,Tiramisu一定要有咖啡苦味但唔可以太多,而呢個既expresso同芝士既比例係恰到好處,奶味都唔會過搶,蛋糕夠濕潤,又唔會太淋,份量唔算好大杯,味道都未係香港食過最好(我食過再好食有page common同lost stars livehouse bar & eatery),但食落絕對係一杯滿意嘅Tiramisu。
2️⃣ Panna Cotta 💰60(👅: 7/10)
Panna Cotta

同我想像中既Panna Cotta有出入,食落我覺得有啲似麥當勞嘅紅莓新地醬加咗落奶凍上面,食落味道比較普通,亦都食唔出佢係一個好特別嘅意大利甜品,因為上面嘅紅莓醬味道太重,完全蓋過咗奶凍既奶味,但本身奶凍食落算香滑。
Beer
1️⃣ Peroni 💰65(👅: 6/10)
好似冇見過呢個牌子所以叫黎一試。
飲落比較苦,唔係咁易入口,本身以為係啲特別啤酒,但見到後感覺係可以喺超市好易買到,飲完有少少後悔,如果想飲啤酒建議叫返正常既asahi。

🌟Pici有一個好處,就係佢唔會好似平時餐廳咁收10%服務費,係自願性質,賣單嗰時佢哋會比一個筒,上邊有張紙寫住”if you believe our staff has been generous in their attention, they will surely appreciate a generous tip”,完全係自願俾幾多貼士就俾幾多,而且係直接比staff。

回顧番成晚用餐體驗都好好,店員都好吹得水好熱情,上餐速度都幾快,就算黎錯咗都好慷慨咁免費俾我哋食,而且會留意我哋食嘢既速度,會一步步食完starters先上pasta俾我哋,食完pasta之後會收晒啲嘢,俾啲新嘅碟同餐具再上甜品。而且問一啲Menu嘅細節,佢哋都會好詳盡咁講解,服務絕對係滿意,所以都心甘情願咁俾”generous tip”。

價錢方面如果係晚餐,我覺得係中價嘅意大利菜,如果突然好想食黑松露意粉、意大利雲吞可以一食,因為分店都集中喺人流多嘅地方,好似中環、灣仔、尖沙咀,味道可能唔及香港一啲意大利菜好似CIAK、Giá Trattoria Italiana ,但呢個價錢食到呢個質素絕對係滿意,而且好似灣仔、尖沙咀呢啲分店嘅環境都幾好,尤其係有半室外嘅位置,邊食邊望住條街,感覺自身喺外國咁。

如果唔想洗太多錢,又想試佢哋嘅菜式,建議去食佢哋嘅午餐,$158有餐包、1個starter、1個pasta、1個dessert,比$158但食到單點加埋差唔多$300嘅嘢食,非常抵食,選擇當然冇咁多,但起碼pasta有得點佢哋最招牌既Tagliolini ,入邊嘅選擇每日都唔同,而且每間分店都會唔同,絕對係可以一止想食意大利菜嘅癮。但特別一提lunch set得星期一至五先有。

星期六、日會提供brunch menu,由11:30至16:00,價錢會比平日既lunch set貴D,$290會有餐包、1個starter、1個pasta、1個dessert同埋每人一杯prosecco,即係義大利最受歡迎的氣泡酒,價錢同夜晚既tasting menu一樣,不過會多一杯prosecco,選擇無夜晚咁多,如果唔係真係想試好多建議六、日單點。

總活黎講,PICI絕對係一間價錢平民但食到有質素既意大利菜,尤其係平日既lunch set,晚餐單點或者tasting menu都唔算貴,而且分店多,但如果想食到無走樣既PICI,建議去返本店灣仔食,環境都比其他分店好。
👅味道: 9/10
🍴環境: 8/10
💰消費: 晚餐 $250-400人均 (服務費: 自願)
2021-03-13
Homemade Meatballs