餐廳: 漁獲浜燒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2016-08-14 1456 瀏覽
舊同事是食家,喜歡同佢到處覓食! 覓食前通常要儲下錢,因為食物高質既餐廳,價錢當然也會較高我地相約左一個月,終於約到一齊食飯,當然會揀番間高質既餐廳星期四既晚上,我地揀左位於銅鑼灣SOGO旁邊既漁獲浜燒期待已久的餐廳!今晚要食盡佢一收工即刻出發,到餐廳既時候未夠7點!食物款式好多,主打燒活海產,刺身,清酒種類也是十分的多!我地淨係睇餐牌,都睇左好一段時間店員有禮地推介了幾款清酒給我們!價錢由500多元到1000多元!知道食高級日本料理,配清酒會更佳,可惜我倆不合適飲酒,唯有下次先,略感遺憾.....沖繩風沙律:清爽足料既沙律!除左普通爽脆蔬菜外,沙律內有切條狀既刺身(三文魚、魷魚、北寄背等等)各款魚生都好新鮮,唔需要落醬油同Wasabi沙律內仲有 沖繩特產-海葡萄,具說營養價值好高,而我就好喜歡佢既口感,脆脆地,配上魚生食,是正的海之幸玉子燒:明太子被蛋包住,鮮鹹既明太子配上較淡味既蛋是絕配一客有成6件,對於我倆來說,份量有d多接住落黎,開始浜燒味噌蟹甲羅燒:蟹肉蟹膏加左味噌落去燒,再加埋蛋!燒好左之後加上麵包糠,好香好濃!配上多士食,的確唔錯!主角黎啦!波士頓浜燒盛合:店員好耐心地為
我地相約左一個月,終於約到一齊食飯,當然會揀番間高質既餐廳

星期四既晚上,我地揀左位於銅鑼灣SOGO旁邊既漁獲浜燒
期待已久的餐廳!今晚要食盡佢

清酒
沖繩風沙律
沖繩風沙律:

海之幸玉子燒
海之幸玉子燒:
明太子被蛋包住,鮮鹹既明太子配上較淡味既蛋是絕配
一客有成6件,對於我倆來說,份量有d多

接住落黎,開始浜燒
味噌蟹甲羅燒-2人份
味噌蟹甲羅燒:

主角黎啦!
漁獲兵燒盛合
波士頓浜燒盛合:
店員好耐心地為我們細心地燒好每一款海產,十分純熟!火喉控制得好
燒波士頓龍蝦
燒波士頓龍蝦:
肉質十分鮮甜、彈牙!配上蝦膏同味噌既調味,完全無任何抗拒的理由
餐廳豪不吝嗇,在蝦面擦上厚厚既蝦醬味噌

不得不提係店員燒好後,仲幫我地起埋肉
好細心!
波士頓兵燒盛合-燒帆立貝
燒特大帆立貝:
極大既帆立貝燒了一會後,就會自動開蓋!呢個時候店員即刻幫我地處理

可以揀牛油/清酒去燒,我地揀左清酒!
帆立貝好鮮甜、彈牙!燒得好好,把肉質控制得剛好
清酒揮發後,保留左帆立貝既鮮甜味
不得了
波士頓兵燒盛合-    燒活鮑魚
燒活鮑魚+蟹:
該餐廳既海產十分新鮮!鮑魚上台時仲係生的,放左上爐後,依然不停動!鮑魚連外殼一同燒!
只食到鮮味,只需加上少許檸檬汁去腥,完全唔需要加其他調味料
最愛呢種食法

蟹腳當然也是十分的鮮甜
肉質軟嫩
燒喜之次
燒喜之次:
全晚既重點之一
喜之次棲息於北海道深海,屬魚中的貴族

期待已久!高級食材就是不一樣!之前見到蔡瀾有推介過,但一路都唔舍得食,今晚既然一場黎到,當然要一試

價值880元的喜之次果然名不虛傳!
雖然唔算大條,每人食一半,好快食完

魚肉十分鮮嫩多汁、滑溜溜的,而且魚油十分充足
今晚唔需要食魚油啦,相信這條魚已經提供足夠既魚油
不得了
北海丼
北海丼:
咁大個人第3次食到沒有任何腥味既海膽
第一次係日本魚市場! 今晚又食到啦
大量海膽圍左係杯邊!好creamy, 好滑,沒有任何腥味

賣相、味道都滿分
椰子雪糕
黎到尾聲!大滿足!
女人有兩個胃,最後就一齊食番個椰子雪糕
香濃椰子味,雪糕好食

兩人賣單2800
雖然幾貴!但絕對物有所值!所有食材都十分之新鮮
是我會推介的餐廳!

2016-08-11
沖繩風沙律