2015-04-08 842 瀏覽
朋友都羨慕我在觀塘區上班, 工廈區中算是食店最多選擇, lunch出外食飯絕對可以用「人頭湧湧」來形容, 但晚上是另有一番不同的感覺, 因為多數上班族收工都不會在工作地方內再逗留呢~(可能是大部份打工仔的心聲.........)還是要謝謝地膽老友的提議, 讓我知道這裡也有私房菜, 今晚就一行五人豪豪蕩蕩到工廈開飯!!! 目的地叫<御膳> (莫非是想令人聯想到御膳房的美食?!) 特別一提, 此工廈的升降機會舊式拉閘+上下拉門的一種, 女生可能會有點怕或唔夠力拉埋道門, 咁麻煩身邊既壯丁幫幫手, 費話講到呢到, 係時候講下D野啦先上檯是蟶子, 稱得上私房菜, 用料不會馬虎, 佢地用料新鮮, 蟶子食得出是肉嫩味夠, 上面的蒜, 紅椒及蔥, 令蟶子的鮮味再上一層樓, 當然不要錯過旁邊沾有醬汁的粉絲呢繼續是海鮮類, 白胡椒爆炒南非鮑魚, 此味菜辣勁不能低估, 怕辣人士要小心, 就咁睇, 鮑魚都大過隻匙更架!! 咬下去確是啖啖肉, 辣在何處? 猜想是來自白胡椒, 是由第一口咬到, 慢慢咀嚼後, 辣味會湧出, 如能把辣度再調低一點, 說不定怕辣人士會愛上喔接著是避風塘大肉蟹, 份量是
蟶子
白胡椒爆炒南非鮑魚
大肉蟹
接著是避風塘大肉蟹, 份量是挺多的! 大肉蟹都給炒過的蒜蓉重重包圍了, 未食已經聞到蒜蓉的香氣, 幸好店員遞上鉗子方面拆蟹時用, 要不然雞手鴨腳的我, 又失儀
 蟹肉沒有炒得過乾, 而帶有微辣, 連蟹殼是沾有蒜的味道, 這個既惹味又香口的肉觸, 岩曬喜歡食蟹的朋友
花雕蛋白蒸龍躉球
終於有道清淡的菜去清清我的味蕾, 花雕蛋白蒸龍躉球, 說真的, 花雕味我食完就唔多覺, 但蛋白蒸得好滑, 配上肉質鮮嫩的龍躉, 仲有灑上少許豉油, 幾樣食材配合得天衣無縫, 我是很喜歡食魚的, 講個小秘密俾大家知, 食得魚多, 皮膚會又白又滑 (嘻嘻, 因以肉類來講, 白肉會較健康得多的)
士多啤梨骨
清淡過後, 是士多啤梨骨上檯的時候, 味道還不錯的, 起碼沒有士多啤梨的酸味, 可惜骨上沒有太多肉, 真的要"選"骨嗎? 如能多點肉可以吃, 才不會浪費醬汁0麻
菠蘿鳥
最後一道菠蘿鳥卻令我印象難忘, 沒有中式果盤的上檯, 換來是由菠蘿及其他水果拼合而成的水果鳥, 賣相有心思, 值得一讚! 小鳥差點給朋友外帶回家 (哈哈哈~)
如果一家人食飯去酒樓食厭左, 不妨考慮下呢到, 以份量同味道來算, 也是三百多一位, 水準亦屬中上, 絕對試得過