2019-05-05 1254 瀏覽
今日好累又唔想回家食飯,不如去沙田開餐啦!😉。在 New Town Plaza apps 上瀏覽過後决定去「鼎泰豐」食小籠包,用 apps 內的即時取票服務,ㄧ邊行街ㄧ邊等,不知不覺便有位了。入座後,侍應馬上奉上熱茶,還講解檯面上醋和醬油七比三的混合比例,好讓我們食用小籠包時有最效果。此細心之舉,值得加許。睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。台式酸辣湯材料好多,有豆腐絲, 雲耳絲, 肉絲, 筍絲,全部都砌得好幼細。但味道比較清淡,可能是台式關係吧!小籠包ㄧ籠六隻,皮薄餡滿,湯汁在皮內,亦沒有漏出,令人食落回味無窮😋。香茹素餃ㄧ籠六隻,餃內材料有馬蘭頭、豆亁、雲耳,香茹。咬下去有陣陣的獨有的香味,好好食。紅燒牛肉湯麵,用牛展炆成,有咬口十分入味,湯底牛味濃沃無比,配上幼麵條,正!!👍其實在等候入座時,在櫥窗外見每位師傅們用屬巧的手勢,將同等重量的皮和肉來包制每一隻小籠包,已見此店對出品要求很高。我相信好快下次會再來食過。

睇過餐牌後點咗好多野食,不過不用五分鐘便開始上菜了。

冷盤:醬汁黃花魚,黃花魚用醬汁煮得好入味,甜甜地,唔錯。
醬汁黃花魚

台式酸辣湯