2019-08-11 950 瀏覽
近排啲同事講起喺灣仔食過一間泰國菜,佢地形容為”就算大排長龍都值得等”。咁啱呢排又想食泰國嘢又去開港島呢頭,就決定試吓呢間餐廳。我哋特登早啲去,因為知道七點之後都一定會多人,點知都要等位。眼見前面都有七至八張枱要等,好彩待應同我地講話有位會打俾我哋,所以我地去附近行左陣。呢個service都唔錯,最後我哋等左30分鐘度就可以入座。間餐廳嘅裝修都算簡樸,亦見到好多懷舊嘅擺設,令你覺得好似去咗外國一樣。我哋order左最多人叫嘅和牛船麵。碗麵好快送到,驟眼望落去見到個湯好濃郁,碗麵都好足料。事後上網睇返先知原來濃湯係以豬肉、豬血同牛血熬足兩個幾鐘先完成,唔怪之得個味可以咁Rich。至於船麵裏面嘅和牛、牛腩肉質到好腍。牛丸亦冇得輸。雖然碗麵嘅定價係比較貴,但係食到出邊食唔到嘅味道我覺得都值得。除咗船麵我地都叫左pad thai,雖然都好食,但係一定冇和牛船麵咁驚喜。
咁啱呢排又想食泰國嘢又去開港島呢頭,就決定試吓呢間餐廳。

我哋order左最多人叫嘅和牛船麵。
和牛船麵

pad  thai