2024-03-10 120 瀏覽
去深水埗掃貨,醒起幾年冇去過呢間茶餐廳,下午茶時段人唔滿(係流感covid夾擊時期,呢點非常重要),於是入去「重溫舊夢」。其實「舊夢」係點已經唔記得⋯⋯不過D裝修係ok嘅,唔會感覺好污糟。叫左2個下午茶餐:鹹牛蛋熱狗、煙三文魚蛋牛角包。野食未到,先幫趁女廁。必經廚房,見到張地墊真係幾唔開胃,廁所都同樣只可以要求去得到就算。講返食物,熱狗先到,嘩超大隻好壯觀!(阿姐聽到我講都笑)夾左N隻滑蛋,係好食嘅,不過真係蛋多到有D「漏」,食埋伴碟D芝麻醬沙律好D。沙律係西式個種,有火箭菜、羅馬生菜、番茄仔、菠蘿粒,冇欺場。我個牛角包要等耐少少,一樣比平時食嘅大,蛋又係好多(早知唔叫2個有蛋嘅餐),一樣有大堆沙律。2個人好努力食完個包,ko左8成沙律,已經可以飽到夜晚!飲野我叫左熱奶茶,幾滑幾夠茶味。老公叫熱檸茶,應該冇乜特別。招呼都ok嘅。埋單$90,值嘅。不過蛋同沙律實在太多,下次唔會咁叫喇。
2個人好努力食完個包,ko左8成沙律,已經可以飽到夜晚!
埋單$90,值嘅。不過蛋同沙律實在太多,下次唔會咁叫喇。