2021-11-11 1664 瀏覽
下一站~老撾🇱🇦由於被越南柬埔寨泰國包圍住,所以飲食文化都好類近,但調味我認為相對溫和。初嚐老撾菜,別有一番風味,絕對係一個新體驗👏🏻一直以為「施心畢」係香港翻譯既人名🤭好彩谷哥一下先知「施心畢」係老撾皇朝既姓氏,老闆係皇朝既後裔。而當日老撾王子就見唔到喇😳反而同老撾皇后有緣啲,本人相當熱情同friendly🙌🏻臨走見佢忙緊,我都叫職員同佢講野食好味道🤣▪️◾️◼️是冧彈雞見求 $78◼️◾️▪️禁止🚫粗言穢語呀下😏☝🏻!「是冧彈」係老撾醬汁既意思。雞炸得乾身唔油膩,雖然咁黑蚊蚊,但食落唔辣之餘仲比我想像無咁重口味,外層炸得乾硬左少少,點知神奇在於肉質一啲都唔乾,而且仲幾多肉汁tim😳炸雞骨位多無咩肉食,配合好多炸蒜蝦米香料等,鹹鹹香香易入口。「見求」意思係糯米飯,飯溫近乎室溫偏暖,用左比較有口感既紫米飯,配以薯角同蕃薯條🤩炸得好好食!不忘加入少少蔬菜有蕃茄青瓜茄子😌平衡下需要「健康」既心理✊🏻▪️◾️◼️燒豬頸肉撈粉 $78◼️◾️▪️驚喜位除左因為大份外😳😳😳厚切豬頸肉仲有成七八舊🤤❤️omg真心相當好食爽口!!!呢種味有啲似叉燒甜甜地咁,同平時食開既豬頸肉有啲分別🤣邊位燶得比較嚴重但因為好好味,我地都照啪
下一站~老撾🇱🇦

▪️◾️◼️是冧彈雞見求 $78◼️◾️▪️

▪️◾️◼️燒豬頸肉撈粉 $78◼️◾️▪️
驚喜位除左因為大份外😳😳😳厚切豬頸肉仲有成七八舊🤤❤️omg真心相當好食爽口!!!呢種味有啲似叉燒甜甜地咁,同平時食開既豬頸肉有啲分別🤣邊位燶得比較嚴重但因為好好味,我地都照啪晒🤤
米粉係我鍾意既texture !酸酸咪咪既酸辣汁勁開胃🤩!!調得恰到好處。海量既紅蘿蔔絲青瓜粒等撈起,堅係無得輸❤️

▪️◾️◼️手打墨魚餅 $48◼️◾️▪️
職員話係人氣小食,一於試試佢!係咪手打就唔知,但食落彈牙爽口就真既😌唔會成口粉,熱焫焫得黎好夠juicy,已經贏左🤪

▫️◽️◻️南薑香茅水◻️◽️▫️
養身熱飲😝零薑味,飲得出係香茅水,用左冰糖,所以較一般糖滋潤,甜度低岩晒我!

▫️◽️◻️老撾咖啡◻️◽️▫️
滴漏咖啡只限熱飲!😌咖啡我就唔飲既,所以交左比史兄,🧑🏽‍🦱表示好似無加奶感覺似齋啡,但唔酸唔會太苦澀,無咩特別喎,會唔會係你唔識野咋!?🤣🤣
  • 燒豬頸肉撈檬