2022-03-27 111 瀏覽
同朋友都好鍾意食辣,前排趁仲有晚市堂食時去了這間米芝蓮級的川菜食,果種與別不同嘅辣,真係有d一食難忘嘅感覺😋😋店員服務好好,好用心serve 同介紹野食~先說自己最欣賞的菜式~脆皮鮮辣乳鴿真係要戴手套攞起來食先夠過癮,鮮辣味原來係近年創出的,用新鮮的指天椒浸泡水浸過後再調味,一食落去脆香外皮即有極辣🌶️嘅味道,配上口感幾好嘅肉,會越食越過癮油牛肝菌乾扁四季豆都比其他地方的特別,一上跌已聞到好香,食落去去惹味牛肝菌配豆香味,估唔到四季豆都可以咁特別。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯非常有層次感,飲落去係刺激嘅辣香,然後就有點酸酸的醋味中和一下。最surprise係入面超多鮮拆蟹肉,還有海參 😋感覺到他們於材料上都好用心講究。芝麻香蔥麻辣口水雞都幾出色,係食落去慢慢滲出川香味,而且有好辣蒜香味,配上肉質有水準嘅雞肉,辣中帶甜井巷子片皮鴨都係必點菜式之一,脆皮好香煙葷味,肉質口感好。而配菜也有驚喜,水果超fresh超甜!特別係金奇異果,真係無expect咁入軟甜。剁椒花膠海鱸魚撈飯用上英國深海鱸魚,魚肉係超嫩,食落去有油脂香,好有水準。另外餐廳的自泡剁椒撈飯,辣得好過癮。冰鎮茅台鵝掌係非常入味的酒香,食落

冰鎮茅台鵝掌係非常入味的酒香,食落去啖啖酒香 ,係幾好嘅冷盤

的確係幾難忘嘅一次食辣體驗,下個月開返晚市要再去😍