Emperor Tasting Menu ($688/位/兩位起/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:—★​餐廳老闆屋企人喺英國經營中餐館多年,回流香港後,喺上環開咗呢間「1908bc British Chinese」,顧名思義主打英式中菜,中英合璧🇬🇧🇭🇰裝修優雅,地方寬敞坐得舒服,有花園式報置嘅室外區;服務專業,尤其多謝非常nice嘅Tommy,清楚流利咁解釋食材細節同傾傾計😄由頭盤到甜品上菜節奏舒服!酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing我地揀咗7-course tasting menu:🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷🥢湖區海鮮羹🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝🥢棒棒吉列蝦掛包🥢乾燒薑汁鱈魚 or 楓樹蜜橙香燒春雞 or 脆皮燒牛肋骨(+$138) or 京燒椰菜花扒🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯🥢廚師小甜品芝麻蝦多士超好食!!陳醋蜜汁排骨上色均勻,陳醋味道稀稠適中,唔係一般死甜嘅糖醋或蜜汁排骨,排骨肉厚富彈性👍🏻湖區海鮮羹,料多鮮甜蒜蓉粉絲蒸扇貝上枱就是霸氣,隔離枱食客見到大叫「嘩~好大隻呀!」😆扇貝爽口超鮮甜,蒜蓉粉絲惹味😋掛包好鬆

酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing

我地揀咗7-course tasting menu:

🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷
🥢湖區海鮮羹
🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝
🥢棒棒吉列蝦掛包
🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯
🥢廚師甜品

湖區海鮮羹,料多鮮甜
掛包好鬆軟,有甜甜嘅麵粉香,吉列蝦餅又脆又厚,咬落好彈牙
主菜揀咗乾燒薑汁鱈魚,鱈魚肉質細滑入口即化👍🏻另一客主菜楓樹蜜橙香燒春雞,雞肉juicy,雞皮烤到好脆身
最後有cheese cake同奶凍做甜品,芒果醬椰絲味道非常refreshing ,好好食🥰
整體感覺係滿意嘅一餐中英料理fine dining,呢間一定會推介比friend🔥