荷李活道呢區嘅特色餐廳、咖啡店最近越開越多,假日慢慢地係呢區遊走就好似去咗外地旅行一樣。 Oldish 係呢個文青區內一間頗有名氣既打卡餐廳。.到達荷李活道後再沿就會見到Oldish。已經係開店時間到達但入面已經有幾檯更早到既客人。坐低一陣陸續見有客人抵達,下層短時間內爆滿。.餐廳行英式復古工業風,由門面到室內設計都非常之有特色,所以吸引過好多網紅打卡。餐廳分左上下兩層有好多特色擺設,睇得出每一個角落都擺咗唔少心機去設計裝飾,例如牆身既舊電影海報、黑白舊照片等。特別喜歡佢嘅木餐桌,打卡好有味道。.Tom Yim Spaghetti 💲168⭐️4.2/5當初係為咗呢個冬陰功意粉所以快速敲定去試呢間餐廳,因為個人對呢一款嘅菜式特別有感。意粉擺盤靚有好多隻爽脆大蝦,再配以冬陰功獨有嘅酸辣香味。冬陰功醬汁濃郁Creamy醒胃,上檯一陣已被極速清碟。.Four Cheese Burger 💲158⭐️4/5呢個芝士漢堡非常打卡able,中間有超大一塊芝士薄脆,配以特別厚身既漢堡扒同埋芝士。麵包用左我最喜歡嘅甜包,經過牛油烘香甜甜地中和左芝士既膩。伴碟嘅沙律菜一啲都唔馬虎,份量足黑醋香甜沙律菜新鮮。
Tom Yim Spaghetti 💲168
⭐️4.2/5
Four Cheese Burger 💲158
⭐️4/5
呢個芝士漢堡非常打卡able,中間有超大一塊芝士薄脆,配以特別厚身既漢堡扒同埋芝士。麵包用左我最喜歡嘅甜包,經過牛油烘香甜甜地中和左芝士既膩。伴碟嘅沙律菜一啲都唔馬虎,份量足黑醋香甜沙律菜新鮮。配埋薯條十分豐盛唔驚唔飽。
Oldish Tiramisu 💲78
⭐️4/5
經典嘅Tiramisu 喺呢度嘅名物之一,外表有別於其他餐廳既杯裝或者件裝上。上枱時服務員會將一份Espresso 倒係Tiramisu 中間。當切開嘅時候 Espresso 會同Tiramisu 融合,咖啡甘苦味同蛋糕芝士非常夾。酒味唔重,口感屬於偏實型,唔係濕潤軟滑個種。其實兩種口感各有各好,我兩者都喜歡。
Cappuccino 💲30
⭐️3.5/5
咖啡強度幾高,口感偏厚。
總結:餐廳環境出色不在話下,難得係食物質素同樣好。淨係為咗個冬陰功意粉都會係一間想再encore餐廳。另外溫馨提示:大家最好訂咗位先去,如果唔係真係有機會需要等。
不專業食評 nei.foodie
Four Cheese Burger