住係中西區咁耐,經常經過呢間印度菜餐廳,今日終於有機會試下呢間印度皇 Basmati(Taste of India)。首先,真係要讚下佢book完位會用whatsapp 同你confirm番,得相信下次可以直接用whatsapp book位。地點位於上環地鐵站附近,非常方便。入口不大,要行樓梯上一層,由樓梯開始,已經好似去左另一個國度,充滿印度風情的壁畫,設計及裝修。座位寬鬆光亮冷氣充足。點菜後,侍應首先會付上印度脆餅同埋兩個醬汁。一個青醬味道較辣,另一個紅醬甜甜辣辣,兩款都幾好味。飲品方面,我叫咗一杯青檸梳打($33)正常發揮,另外叫咗一杯芒果酸奶($39)新鮮製作味道唔錯,值得推介。前菜方面,叫咗一個滿州雜菜丸($118),係由青椒洋蔥另外加由菜整成的丸,味道非常惹味。主菜方面,叫咗一個燒烤精選($198)裏面包括紅色醬汁燒雞及綠色醬汁燒雞,再加三條肉丸和炸魚塊,不得不讚,印度人的燒烤用上不同調味醃製,用炭燒的方法,燒出嚟非常香。另外再點咗一個馬沙拉牛腩,佢哋的馬沙拉用一個印度的特別碗裝住,雖然望落去比較細份,但入邊啲牛腩到好夠份量,馬沙拉特別適合喜歡印度調味的人,你會感受到入邊很

印度脆餅/青檸梳打/芒果酸奶

滿州雜菜丸
主菜方面,叫咗一個燒烤精選($198)裏面包括紅色醬汁燒雞及綠色醬汁燒雞,再加三條肉丸和炸魚塊,不得不讚,印度人的燒烤用上不同調味醃製,用炭燒的方法,燒出嚟非常香。另外再點咗一個馬沙拉牛腩,佢哋的馬沙拉用一個印度的特別碗裝住,雖然望落去比較細份,但入邊啲牛腩到好夠份量,馬沙拉特別適合喜歡印度調味的人,你會感受到入邊很多種調味料融合的感覺。
燒烤精選

最後當然唔少得印度的特色蒜蓉烤餅和點了一個印度炒飯,蒜蓉烤餅做得非常出色,香氣撲鼻,一定要點返個。相對於炒飯,印度的米粒比較幼小,不是香港人食開的泰國米,有啲似米粉,有興趣都可以試一試,用瑪莎拉撈飯啱晒。
蒜蓉烤餅
印度炒飯

一路食飯,都見到有很多印度顧客,相信佢哋味道非常地道,亦都一路播住印度歌曲,好有風味。
印度脆餅/青檸梳打/芒果酸奶
滿州雜菜丸