上環和式洋食Cafe — 3rd Space▫️呢一間係位於上環嘅3rd Space,除咗主打有和式洋食之外,仲有忌廉麻糬班戟可以選擇。之前都bookmark左呢間cafe好耐㗎喇,今次終於試到🫶▫️廣島牡蠣炊飯($140)呢款菜式係限量供應,今次好好彩嚟到可以食到😆炊飯事前需要用水、醬油、味醂昆布等材料製作底汁,再配上野菌及牛蒡。面頭鋪咗好多芽菜絲、薑絲、木魚碎、同紫菜。蠔好大粒飽滿、好鮮甜多汁🦪係照燒汁煮完再火炙,炊飯撈埋蛋汁同照燒汁,幾啱我口味🥰炊飯同樣添加咗少少芽菜苗、薑絲,增加咗口感。▫️大阪野菜燒($88)醬料配上有沙律醬同照燒汁,餡料包括芝士、野菌、芝士、蓮藕片、煙肉粒、同芽菜苗,材料好豐富,店員話呢一個菜式要趁熱食,確保芝士會係流心狀態,每一啖都食到芝士味,隱約仲食到少少黑椒香味🤏平時嗰啲大阪燒感覺上好似齋食麵粉咁,但係今次呢個做得唔錯,食落唔係好多麵粉漿,感覺上健康咗好多。其實整體都好大份,建議兩個人叫唔同嘢食一齊share比較好。▫️🍓草莓淡白茶($45)入口有淡淡草莓味,添加左蜜糖,並加上檸檬,感覺好清新而又唔會太甜😋▫️🍫黑芝麻可可奶昔($55)每一啖都食到黑芝麻粒粒,飽
上環和式洋食Cafe — 3rd Space
▫️
廣島牡蠣炊飯($140)
▫️
大阪野菜燒($88)
▫️
🍓草莓淡白茶($45)
▫️
🍫黑芝麻可可奶昔($55)
每一啖都食到黑芝麻粒粒,飽足感都幾高
地址:3rd Space
上環差館上街16號地舖。