2022-08-22 954 瀏覽
多得Google大神嘅相片回顧,我同朋友特意去返三年前同一日到訪過嘅餐廳「Oldish」。相隔幾年,餐廳仍然人氣高企,不過而家幢大廈就啱啱裝修緊,無得喺門口打卡📸。估唔到餐廳星期一晚都咁爆場,亦難得嘅係佢喺上環區都算收得夜。店舖內充滿英式復古風嘅裝潢擺設🇬🇧,有好多木系傢具。我印象中餐牌好似無乜點變,餐廳主打西餐,例如有肉扒、意粉、漢堡包同全日早餐等🍽。價錢屬中等水平啦,如果可加設套餐優惠就好。Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti($168),🍝泰式冬蔭功意粉好正,醬汁味道濃郁,惹味得嚟又唔會太辣,而且完全無格格不入嘅感覺,係好出色嘅Fusion菜。意粉口感彈牙,海鮮餸料豐富,包括青口、帶子、蝦同魷魚等。Grilled Spring Chicken($188/half),🍗半隻燒春雞份量都唔少,外皮塗上燒烤醬,燒至微微脆、幾香口,肉質亦都算軟嫩。伴菜部份有驚喜,有沙律菜、蜜瓜同薯條🍟,手切薯條新鮮炸起,外脆內軟。Oldish Tiramisu($78),我相信餐廳嘅首席招牌名物非提拉米蘇莫屬,基本上每台都有嗌。Tiramisu造型特別,以冬甩嘅形狀登
Grilled Spring Chicken
Oldish Tiramisu
Oldish Tiramisu($78),我相信餐廳嘅首席招牌名物非提拉米蘇莫屬,基本上每台都有嗌。Tiramisu造型特別,以冬甩嘅形狀登場🍩,並散發住咖啡嘅香氣。蛋糕本身比較凍同結實,因為餐廳將溶化佢嘅任務交俾客人。伴旁有一杯仔Espresso☕️,將其倒入後就能還原返應有濕潤嘅質感。整體口味正宗,帶酒味,芝士夠軟滑。
Apple Tea
Apple Tea($40),蘋果茶係檸茶嘅改良版,茶底同樣係紅茶,但就多咗份蘋果香🍎,亦無檸檬嘅澀,味道清新唔太甜,不過未算好特別。
總括嚟講,餐廳保持一貫水準,食物味道不俗,唔係淨係得個殼嘅打卡店📜,所以難怪位置偏遠都咁多人嚟幫襯。最後附上幾年前嘅打卡照🤣。
2022-08-01