2016-06-15 544 瀏覽
上個星期以前係澳洲讀書識嘅朋友仔返咗嚟香港,約咗我哋幾個好耐冇見嘅朋友仔食飯,我哋一行四人,咁就梗係睇下有啲咩好嘢食俾呢個好耐無返過香港嘅番書仔食下啦!大家都知我不嬲都鍾意打邊爐,又鍾意食雞煲, 老朋友介紹左我來依家打邊爐嘅好地方。一坐低,由於我遲到嘅關係,朋友仔已經叫好嘢食等我啦一黎梗係食個雞煲先啦,個雞煲啲汁都幾濃,好惹味吓。間餐廳都放左幾多辣椒落去,所以食落都有啲麻辣嘅感覺,如果唔係好食得辣嘅朋友,可能要叫間餐廳落少兩隻辣椒,哈哈!除咗辣之外,個雞煲其實都有啲酒香,我估可能都落咗小小紹興酒吊一吊個味!唔錯!食雞煲個靈魂當然係隻雞度啦,除咗雞有雞味之外,呢隻雞都算多肉,又唔多碎骨,啱晒我哋呢啲狼吞虎嚥嘅男仔!食完雞煲辣辣地,即刻叫番罐咸檸七爽丫丫先!跟住就梗係繼續打邊爐啦!朋友仔order左我都我嘅至愛,食肉獸是也,包括新鮮嘅牛頸脊,豬頸肉等等。啲牛頸脊切得好薄,啲紋都好靚,好嫩囗!啲豬頸肉就好厚切,好滑,仲有少少麻油嘅味道!跟住不得不同大家介紹幾款特色嘅火鍋料。首先係個哈哈蝦中寶,呢個蝦丸,真係非一般嘅蝦丸,因為佢除咗有蟹子係面之外,佢入面係有一隻原蝦!所以比一般蝦丸彈牙!跟住另
大家都知我不嬲都鍾意打邊爐,又鍾意食雞煲, 老朋友
介紹左我來依家打邊爐嘅好地方。
一坐低,由於我遲到嘅關係,朋友仔已經叫好嘢食等我啦
食完雞煲辣辣地,即刻叫番罐咸檸七爽丫丫先!
跟住另一樣好出色嘅就係個竹笙墨魚滑!第一次食竹笙包住既墨魚滑,感覺好爽口,啲墨魚滑又不會太多粉。仲有另一樣我覺得都幾驚喜嘅就係個wasabi墨魚丸!啲wasabi真係爆晒槳!
其實呢家米走雞啲丸類都好唔錯吓,應該全部都係手打嘅,大家下次嚟食記住叫個五寶丸食下啦!
雞煲
哈哈蝦中寶