2019-06-26 419 瀏覽
銅鑼灣Tower535愈開愈多食店,而且全部都係食靚野,為左慶祝朋友升職,於是就走黎豪一豪佢~餐廳位於一樓,由「Gosango」嘅門口行上去一入門口已經俾佢嘅裝修吸引左,本來平平無奇嘅門口,慢慢行上樓梯,見都好多不規則嘅鏡再以燈光打造水底嘅效果,好似逃離左繁忙嘅生活,心情都平靜d~呢間餐廳嘅裝修的確好用心機,入到去首先見到一幅綠悠悠嘅植物牆然後見到唔同嘅牛肉,整齊放係玻璃嘅大雪櫃裡面行多兩步,就會見到廚師精心準備食材去到用餐嘅位置,以木同石為主題,清新得黎又有d Fashion,感覺好溫暖我同朋友揀左個Vanne Dinner Set A,每位$498,雖然對於我呢個小資女黎講,係有d貴,不過食完之後,我覺得真心值!鹽漬牛小排配新鮮田園沙律牛肉用鹽漬,唔好以為會好鹹,反而令肉變更多汁柔軟,配埋Choc Choc聲嘅沙律菜,感覺好fresh,好開胃!新鮮蕃茄配黑椒醬油蕃茄好鮮甜,加上惹味嘅黑椒醬,好刺激味蕾(右)A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬論賣相已經贏左,脆脆嘅多士上面放滿和牛他他,中間再加少少嘅蛋黃醬,和牛入口即溶,靚野! (左)和牛海膽壽司和牛薄切,每一啖都係牛肉味,好滿足!牛舌伴青

餐廳位於一樓,由「Gosango」嘅門口行上去

然後見到唔同嘅牛肉,整齊放係玻璃嘅大雪櫃裡面

行多兩步,就會見到廚師精心準備食材

新鮮蕃茄配黑椒醬油
蕃茄好鮮甜,加上惹味嘅黑椒醬,好刺激味蕾

A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬
(右)A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬

(左)和牛海膽壽司
和牛薄切,每一啖都係牛肉味,好滿足!

牛舌伴青蔥醬油
燒牛舌一向都係我嘅favorite,唔好睇呢塊牛舌好似好薄,其實佢係舌腩黎嫁!1條牛舌太約只有 100g架ja!入口肥美軟淋,充滿油份

是日A5 & F1精選和牛
F1和牛,其實係指純種和牛雜交之後生成嘅第一代,就叫做F1啦,有50%的和牛血統,而A5就係純種極品和牛!
有比較之下,果然有分別!
F1嘅和牛,牛味比較重,相對油脂比較少,而A5嘅和牛雪花分佈比較平均,入口即溶,各有各特色!

和牛西冷(日山和牛)
呢度所選用嘅係日山和牛,日山又有咩咁特別?佢係一間過百年歷史嘅肉類供應商,一向以供應獨特嘅大理石花紋和牛而聞名,肉質鮮嫩,油脂豐富!
終於有機會食到啦~十級興奮~
上到枱見到佢嘅雪花已經賞心悅目,食落口更加係感受到佢濃郁嘅牛味,但又唔會太油膩

是日特選和牛配黑松露

大大塊嘅肉眼和牛,再用壽喜燒涮熟,然後放入一個裝左蛋黃嘅碗到
是日特選和牛配黑松露

加上即切嘅黑松露薄片,稍為撈勻,Wa....I can't find a right word...
蛋汁嘅滑,加上壽喜燒嘅甜,仲有黑松露嘅香,加埋和牛本身嘅鮮味,層次超豐富!

食完牛肉之後,會有一啖白飯俾你,加落蛋汁裡面,吸收曬所有嘅精華!

和牛肉醬闊條麵
和牛上面嘅脆片,其實係用芝士做,食之前搞勻佢,芝士就會慢慢熔入闊條麵裡面,香濃又飽肚!

(上面嘅花係食用花,可以食埋架!)
自家製柚子雪葩
食完咁多濃味嘅和牛,用酸甜柚子雪葩作結,清清味蕾,就好似為呢個旅程畫上一個完美嘅句號。

以前做樓面嘅時候,我trainer成日講,客人去到餐廳食飯係一個旅程,要令呢個旅程完滿,先叫得上好嘅餐廳!呢一刻我真係感受到~「五感六覺」視覺、聽覺、觸覺、嗅覺、味覺、意覺都充份滿足曬,就好似去左個旅行咁,成個人都Relax曬~
2019-06-17
A5和牛多士配蛋黃醬伴魚子醬