2016-02-03 563 瀏覽
這間芝士雞煲超火紅,上年本想一試,可惜booking排到數月後,walk in更是不可能的事呢。不過它係太子開左分店喇!太子分店地點很方便,由地鐵站行過去都不到3分鐘,相比長沙灣總店真是方便多了。為避開周未的人潮,於是便訂星期四晚上,誰知去到已經坐滿8成了,可見芝士加雞煲的魅力。我們一行3人被安排坐近廚房門口,因不想店員出菜走黎走去,所以詢問店員可否調位,店員亦很快為我們安排。甫一坐下,就見枱上的餐紙非常貼心,除左有2款雞煲(芝士&麻辣)的食法外,仲有專為芝士雞煲而設的火鍋推介及人氣火鍋料排行榜,啱哂我呢d又為食又有選擇困難的懶鬼。火鍋配料有齊大路選擇,海鮮肉類丸類蔬菜樣樣齊,不過最吸引的是手打鮮制系列。哈哈蝦中寶、魚歡喜、wasabi鮮墨丸,見到個名都想試呀。重頭戲芝士雞煲!!!一放落枱即刻嗅到濃濃芝士咸香,大量芝士包住雞肉,絕不是偷工減料之作!而且雞件啖啖肉分量又多,並不像其他雞煲的雞,骨多過肉。濃濃的芝士包著雞肉,味道出奇地夾,我地一件接一件,食到停唔到口。呢個中西合壁,芝士加雞煲戚力真係唔講得笑。係打邊爐前,梗係搵啲野清清味蕾先再戰。叫左一個酸甜青瓜皮,你無睇錯,係青瓜「皮」!
酸甜青瓜皮
係打邊爐前,梗係搵啲野清清味蕾先再戰。叫左一個酸甜青瓜皮,你無睇錯,係青瓜「皮」!恕我孤陋寡聞,淨青瓜「皮」作一道菜真係未見過,點都要試下。青瓜皮酸甜醒胃可以去一下芝士少少膩的感覺,而且青瓜皮絕對比青瓜更爽脆。
wasabi墨魚丸
手打五寶丸
手打丸類爽口彈牙分量足,最特別是wasabi 鮮墨丸,入口即浸出輕微wasabi味,而且不嗆鼻,不好wasabi的都可一試。
哈哈蝦中寶
哈哈蝦中寶是蝦膠包著一整隻鮮蝦,上面的蝦子脆卜卜,大大件比淨蝦膠或蝦丸抵食。
牛頸脊(小)
牛頸脊相比手打丸類則較為遜色。