雖然暫時未有機會去台灣旅行住 但係都有一直心思思想食下台灣嘢解下好掛住台灣嘅呢份情意結 最近比我發現到呢間係觀塘嘅人氣台灣餐廳 見到牆上面嘅壁畫都貼上台灣觀光景點 同埋keep住聽到熟悉嘅台灣歌 開始幻想自己係台灣食緊lunch~——鮮梅豬排滷肉飯 $68豬排帶酥脆的口感 肉質徹底鎖住 炸粉不太厚 滿口都是肉肉的感覺~ 而飯上的滷肉也沒有很多脂肪 滷得好入味豐盛台灣牛肉湯麵 $78每次到訪台灣餐廳必點的主食🤪 湯底帶微辣 面也掛湯~配搭豐富 有牛丸、貢丸、花枝丸 所有丸都好彈牙 冇好粉團嘅感覺 還有烹調軟淋嘅牛肉 味道香濃 而且筋腩縱橫交錯~ 偶然會食到少少筋 但係又唔會韌到完全食唔到! 炸物拼盤 $58每款小食都想食 所以揀左個拼盤 當中最特別嘅係番薯條 酸酸甜甜幾好食🤤嘎嘎脆刨冰 $99一向都超鍾意食刨冰 呢個係我成餐飯入面最期待嘅菜式 冰感好綿密 上刨冰果陣已經覺得佢好有氣勢😂因為超大份!! 佢完全有London Bridge is Falling Down嘅感覺 食嘅時候都要小心食😂 上面大大個香芋雪糕 芋香頗濃 同埋芋圓都夠煙韌💜花生奶蓋都慷慨不過可能因為個冰係黑糖冰底 所以
——
鮮梅豬排滷肉飯 $68

豐盛台灣牛肉湯麵 $78
鮮梅豬排滷肉飯
豐盛台灣牛肉湯麵

炸物拼盤 $58

嘎嘎脆刨冰 $99
一向都超鍾意食刨冰 呢個係我成餐飯入面最期待嘅菜式 冰感好綿密 上刨冰果陣已經覺得佢好有氣勢😂因為超大份!! 佢完全有London Bridge is Falling Down嘅感覺 食嘅時候都要小心食😂 上面大大個香芋雪糕 芋香頗濃 同埋芋圓都夠煙韌💜花生奶蓋都慷慨不過可能因為個冰係黑糖冰底 所以味道上有少少淡~ 整體配搭唔錯嘅 份量足夠四個人食
嘎嘎脆刨冰

台北三峽蜜香紅茶 $49
帶淡雅茶香的紅茶~可以舒緩一下飽膩感
台北三峽蜜香紅茶
哈豆鮮果茶 $42
成樽上嘅水果茶 有蘋果、百香果、火龍果等 百香果味都幾出 冰融後都冇變淡
哈豆鮮果茶
CP值好高嘅台灣菜
週末下午到訪都人頭湧湧~
必然再訪喔

——