2023-01-16 1230 瀏覽
想睇相可以search翻ig @foodjobdacon❤️‍🔥訂咗1:45p.m準時到,2pm先入座,少失望🫠由左至右,上至下咁介紹。有🌟代表好食,其他一般或麻麻。👨🏻‍🍳即師傅講嘅。16貫壽司 💰70012貫壽司 💰580皆有茶碗蒸、手卷、湯、甜品🫰🏼松葉蟹肉芡蒸蛋🦀(無影) 表面有金箔,蛋滑但唔香,有蟹肉及鴻禧菇喺入面,有蟹味,無菇味,食落有啲咸鮮〰️蜜柑鯛🐟(無影)👩🏻‍🎓小知識:蜜柑鯛其實係真鯛嘅一種,用柑果皮去養殖,所以食落有啲橘(柚子)香。🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅幾特別,不過我鐘意鮮味多啲嘅魚🤫【圖一】1️⃣槍油魚+海膽🐡槍油魚口感似墨魚嘅煙韌版,無乜味。海膽無甜味🫥2️⃣小磯魚🐠用醋漬醃過,咸味居多,無乜鮮味,麻麻🫤3️⃣🌟地金目鯛👩🏻‍🎓小知識:地金目鯛是指定海域(靜岡縣伊豆近海)漁師所釣,是金目鯛中的頂級的,脂肪最豐厚,味道最濃厚🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅火炙過後魚油咇哂出嚟,表皮少少焦脆,魚味好重,口感豐富,超愛💕4️⃣春魚🐟👨🏻‍🍳:用稻草煙燻過,加啲蘿蔔泥可以中和翻佢嘅味🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅就煙燻咗嘅魚,無魚味😕5️⃣梭子魚🐠火炙咗都無味,得個咸味😵‍💫6️⃣大溝貝裙邊🐚👨🏻‍🍳:用炭火去燒,配上蒜味豉油及橘

訂咗1:45p.m準時到,2pm先入座,少失望🫠

16貫壽司 💰700
12貫壽司 💰580
皆有茶碗蒸、手卷、湯、甜品🫰🏼

松葉蟹肉芡蒸蛋🦀(無影)

蜜柑鯛🐟(無影)
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
幾特別,不過我鐘意鮮味多啲嘅魚🤫

【圖一】
1️⃣槍油魚+海膽🐡
槍油魚口感似墨魚嘅煙韌版,無乜味。海膽無甜味🫥

2️⃣小磯魚🐠
用醋漬醃過,咸味居多,無乜鮮味,麻麻🫤

3️⃣🌟地金目鯛

4️⃣春魚🐟
👨🏻‍🍳:用稻草煙燻過,加啲蘿蔔泥可以中和翻佢嘅味
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
就煙燻咗嘅魚,無魚味😕

5️⃣梭子魚🐠
火炙咗都無味,得個咸味😵‍💫

6️⃣大溝貝裙邊🐚
👨🏻‍🍳:用炭火去燒,配上蒜味豉油及橘子汁
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
口感似赤貝,炭味太重,無魚味,麻麻☹️

【圖二】
1️⃣🌟銀雪魚+甜面豉(味噌)醬
銀雪魚肉嫩,滑,腍,有魚味,有魚油香味🤤但個醬太多,有啲搶咗個鮮味😶

2️⃣春子鯛🐡
兩個字:好咸😵

3️⃣🌟吞拿魚
👨🏻‍🍳:選用中拖至大拖羅嘅腩位
有魚味,有魚油香,好正🥰

4️⃣櫻煮八爪魚🐙
👩🏻‍🎓小知識:源於八爪魚經過三日慢煮之後顏色呈粉紅色,大廚特別為佢而改的。經過慢煮後肉質顯得格外柔軟,配上柚子胡椒,協調感十足。
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
煙韌口感,有啲燒汁味咁,唔係幾食到柚子味🙁

5️⃣🌟靖魚+鹽酸昆布+柚子葉
有魚味,有魚油香,入口即融❤️‍🔥
昆布豐富咗佢嘅口感,柚子葉令佢更清新👍🏻

6️⃣🌟牡丹蝦
蝦好鮮甜,表面嘅蟹膏好香😋

【圖三】
1️⃣針魚🐟
有魚油香但無魚味,肉嘅口感少爽脆又少厚實咁,幾特別😲

2️⃣三文魚籽醬油漬🐠
有酒香味,唔係好食到鮮味,我prefer少啲醬油漬😶‍🌫️

北海道馬糞海膽🐴(無影)
口感幼滑但唔甜,我麻麻

🌟手卷(無影)
內有貝類+魚邊+海膽醬+醬油醃嘅瓜😳
有啲火炙味,又有啲鮮味,加埋啲瓜幾爽脆,口感好豐富,好正🤩

3️⃣蜆肉清湯🥣
有啲煙燻同金華火腿味,無鮮味🤥

薑汁雪糕🫚(無影)
食完喉嚨會有啲辣辣地,冰火二重奏嘅感覺,幾特別🤣

4️⃣柚子雪糕🍧
柚子味都重,唔係死甜😉

⚜️兩人食 要加一 共$1408
⚜️整體性價比 6.5/10分
壽司16件得5件我係覺得好食(手卷另計),大部分嘅醃製又或者調味嘢我唔鐘意,價錢就正常omakase價,唔算貴又唔算平,所以無話好想再翻嚟食😖