2018-12-05 234 瀏覽
假日喺屯市陪屋企人行街,想食日本嘢,但未出糧要慳慳地,就諗起定食8~市中心外牆已經有大大個廣告牌,間唔中都見到宣傳,但未試過。假日12:30去到等5分鐘就入得,放假最怕食飯要等位餐廳日式格局配柔和燈光,枱與枱之間有小屏風遮下,感覺私隱度好啲。但場內枱櫈都頗為密集,如果多人就唔建議食,會好難揾到位同唔方便傾計。賣點之一應該係無限量供應:椰菜絲、白飯同味噌湯。入到店內見到有兩個自助區,都幾方便~椰菜絲可以自己加沙律醬汁,椰菜絲比較乾身,加埋醬都覺得乾,可能放得比較耐冇咁新鮮。有我最喜歡嘅味噌湯自己「筆」湯就可以揀多啲豆腐同蘿蔔有半碗都係湯料~好滿足。只係可惜冇海帶,原本海帶係可以自己加嘅,但睇咗兩次都冇補給。味道同其他餐廳差不多,鹹香得嚟好開胃,配埋滑溜嘅豆腐,好好味蘿蔔都煮到好淋身同入味餐廳名叫定食「8」,原來同價錢有關,定食價錢都係8字尾:48/58/68/78。食物款式唔多,個價錢以日本餐嚟講算平價~溶岩芝士豬扒個名好吸引,見唔少枱食客都點依個餐。豬扒有一個碗面咁大,已經切開4件方便進食原來溶岩芝士係夾喺兩片薄豬扒之間,再拎去炸成一塊。芝士份量唔多,只有微弱芝士味滲出,同預期中嘅「溶

有我最喜歡嘅味噌湯
自己「筆」湯就可以揀多啲豆腐同蘿蔔
蘿蔔都煮到好淋身同入味

食物款式唔多,個價錢以日本餐嚟講算平價~
溶岩芝士豬排

原來溶岩芝士係夾喺兩片薄豬扒之間,再拎去炸成一塊。芝士份量唔多,只有微弱芝士味滲出,同預期中嘅「溶岩」有出入。豬扒薄身偏乾,加埋炸過變得粗嚡。
豬扒下面鋪咗一層椰菜絲,除咗豬扒面個少少汁之外,冇任何其他醬汁喇
最後去自助區拎咗啲沙律汁加埋先好少少……整體味道中下,囗感太乾。
其餘前菜中華沙律正常入貨質素,冇草腥味,爽甜開胃。另外有一粒泡芙做甜品,軟軟嘅皮裏面係雲呢拿雪糕。可能放得耐咗,入口時雪糕已經半融似忌廉,不過冇咁凍都幾好食

玫瑰鹽牛排烏冬

玫瑰鹽牛排烏冬賣相豐富,牛排切成細片,燒到牛扒邊半焦香,入口時陣陣牛味傳出,肉質比較厚實,近乎冇肥膏位,加埋少少淡粉紅色嘅玫瑰鹽一齊食,有嚼勁得黎幾惹味
烏冬另上,冇同牛扒放喺同一碗麵上,避免湯底將牛味沖淡。烏冬配料有粟米、海帶、蔥同流心蛋半隻。湯底十分清淡,只有淡淡嘅海帶味,烏冬彈牙滑溜,配埋冇乜味嘅粟米同海帶,略嫌淡而無味。流心蛋好成功,蛋黃半熟狀態,非常滑溜

炸蔬菜餅

限定優惠$5加配一塊炸蔬菜薯餅,外層炸粉香脆,裏面薯蓉軟滑,加埋少少雜菜粒,質感夾雜,味道香口唔錯

整體食物味道一般,冇驚喜位,似連鎖式餐廳質素。以價錢嚟講,尚算經濟。
2018-12-02