星期一至六做野咁累~星期日梗係要去嘆茶食返一盎兩件休息下!!!黎到尖沙咀既百樂小館, 飲返個潮式茶先~店員即時端上功夫茶清一清味蕾, 更有歡迎之意!!仲有三碟前菜止下口癮先"*飲茶少不了基本既點心~~這裡既點心款式都不少, 而且賣相精緻!!!令人流哂口水啦"*呢4款都係我每次飲茶必點之選"*❤ 筍尖蝦餃 (HK$48) 大大粒既蝦餃, 入面係原隻大蝦, 皮薄足料!!!❤ 鮮蝦燒賣 (HK$38) 冬菇配鮮蝦, 仲有大量蟹籽, 食落爽口又啖啖肉❤ 蜜汁叉燒包 (HK$38) 甜甜既蜜汁叉燒, 熱辣辣食的確正!❤ 古法馬拉糕 (HK$38) 十分鬆軟既馬拉糕, 味道剛好~鮮蝦蘿蔔烙 (HK$68)以稀麵糊製成的薄餅, 入面有白蘿蔔絲及鮮蝦, 再係面頭加上花生碎, 絕對真材實料!!而且煎得金黃香脆, 食落內裡唔會太淋太漿, 口感剛剛好~~佢同廣東茶既 "薄撐" 真係有D 似呢"*香酥魷魚鬚 (HK$68)炸得超香脆既魷魚鬚, 一上台已經聞到佢既味道;而且用既粉漿好薄, 仲可以見到魷魚鬚既肉身, 可知佢一定好食!!加上新鮮炸起就上台, 蘸埋淮鹽食仲惹味"*鮑汁扣鳳爪 (HK$78)鳳爪炆得好淋
星期一至六做野咁累~

星期日梗係要去嘆茶食返一盎兩件休息下!!!
黎到尖沙咀既百樂小館, 飲返個潮式茶先~

店員即時端上功夫茶清一清味蕾, 更有歡迎之意!!

仲有三碟前菜止下口癮先"*
飲茶少不了基本既點心~~

這裡既點心款式都不少, 而且賣相精緻!!!

令人流哂口水啦"*
呢4款都係我每次飲茶必點之選"*

鮮蝦蘿蔔烙
鮮蝦蘿蔔烙 (HK$68)

而且煎得金黃香脆, 食落內裡唔會太淋太漿, 口感剛剛好~~

佢同廣東茶既 "薄撐" 真係有D 似呢"*
香酥炸魷魚鬚
香酥魷魚鬚 (HK$68)
炸得超香脆既魷魚鬚, 一上台已經聞到佢既味道;

加上新鮮炸起就上台, 蘸埋淮鹽食仲惹味"*
鮑汁扣鳳爪
鮑汁扣鳳爪 (HK$78)
鳳爪炆得好淋身, 真係冇牙既都食得到;

加上鮑汁非常入味, 連 D 花生都入哂味, 確實不錯!
棗皇糕
最後就以棗皇糕做甜品~~

棗皇糕係每次食潮洲菜必點之選, 微微既甜味配上煙煙韌韌既口感!!!

仲加入了果仁令口感增加, 喜歡食果仁既我表示十分喜歡"*
這裡既價錢不算便宜, 但係食物精緻, 味道水準高;

地方舒適, 間唔中黎嘆個"潮"茶都唔錯既~~
2016-08-07
鮮蝦蘿蔔烙