2019-04-24 131 瀏覽
有日lunch time同同事行過見到呢間店幾得意,上openrice見到零負評就即刻約happy friday兼長假前夕就約埋黎試一試有幾正~呢間店舖裝修好懷舊,好似去左六七大年代既食肆咁!牆上面貼左d懷舊海報,仲有古老要用手撥號既電話~點餐係剔紙仔既~樣樣都好似好吸引,最後我同同事分別叫左肉燥豬扒飯同蔥油豬扒飯~仲加多左個芝麻雞翼同椒盬魷魚鬚。野飲同事叫左cc lemon~我就叫左個熱蜂蜜生薑茶。cc lemon係咩名大家都知道就唔多講,想講既係唔係好多餐廳提供既蜂蜜生薑茶~因為今餐都係炸野比較熱氣~諗住有杯蜂蜜生薑茶可以清一清熱~果然叫得好~呢杯茶入口順喉唔過甜,薑味都夠重~岩哂女士飲!跟住我地既豬扒飯上檯~兩碗既豬扒都好大塊!炸到金黃色勁吸引!肉燥分佈係豬扒既下方,食落唔會過咸,撈埋飯食好好食!好有台灣既風味!而主角豬扒炸得非常脆口,但入面仍保留肉汁唔會炸得太乾,非常juicy惹味!同事既蔥油豬扒飯本身我諗到係會好油偏咸d,點知完全唔油,仲好香蔥油味,佢話比我既肉燥飯更香更好送飯,見佢三扒兩撥已經食哂,都知道一定好岩口味!另外叫既小食椒盬魷魚鬚亦唔錯~以前細個興過一排街邊買$1

仲有古老要用手撥號既電話~

cc lemon & 熱蜂蜜薑茶

蔥油豬扒飯

另外叫既小食椒盬魷魚鬚亦唔錯~以前細個興過一排街邊買$10一大包既
椒魷魚鬚,但果d魷魚鬚係好韌咬到牙臼都甩咁滯,但呢度既魷魚鬚一咬就斷開,唔駛咬到牙軟~不過份量比較細份。
椒鹽魷魚鬚

而芝麻雞翼亦係香口之選,外表有d似避風塘炒既樣子,食落唔算好辣,有d炸蒜係面,雞皮炸得香脆,入面雞肉嫩滑,同椒盬魷魚鬚相比我更愛呢個雞翼!
芝麻雞翼

呢餐真係邪惡的美味~咁樣食法兩個人2百蚊都唔駛~
一定再翻兜

cc lemon & 熱蜂蜜薑茶