2021-08-17 119 瀏覽
平日lunch time去 唔算好多人 每個area都有唔同打卡位 好玩味vintage feel 仲有露天雅座😚Menu選擇唔多 主打有一汁三菜便當🍱 同黑啤農夫包配沙律🥗 仲有日式輕食同甜品 飲品除佐啡最特別係調酒同蟲二調製part😚 .▫烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150用佐個木系托盤裝住 好有日本feel~~ 主食有5款可以簡 我就簡佐漢堡扒😛 以豬牛雞混成 食落更有肉汁 芝士融埋落去特別juicy🤤 釀佐洋葱落去所以好香口 仲有肉鬆可以一齊食 更加有口感😆本身個飯已經有落味素調味 店家好貼心地會提供三食既教學🙈 先倒一半鏗魚昆布湯落穀米飯度食~ 個湯清清地唔會太濃味 之後將漬物們同慢煮蛋拌入個飯度 再倒埋剩餘既湯落去食😚 個飯多佐陣蛋香 撈勻晒好似食緊湯飯咁幾清新 漬物們有:柚子蓮藕片 芝麻醬牛蒡漬 薑絲青瓜漬 整得幾好味幾入口 特別係蓮藕片好爽口~.▫伯爵茶麻糬傳統pancake $85店員上碟既時候 話我地聽班戟內有麻糬 可以建議切開一半 再同其他伴碟一齊食😚Pancake質感厚實 食落有淡淡伯爵茶 咬到麻糬好煙韌 好似係黑糖味(?) 仲有焦糖脆面同燒海鹽芝士醬 時鹹時甜咁

▫烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆 $150

▫伯爵茶麻糬傳統pancake $85
烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

Pancake質感厚實 食落有淡淡伯爵茶 咬到麻糬好煙韌 好似係黑糖味(?) 仲有焦糖脆面同燒海鹽芝士醬 時鹹時甜咁好有層次 仲有麥片脆脆增加口感😚

▫蟲二酒釀桂花啡
蟲二酒釀桂花啡

店家灑佐桂花係泡沫面 先係飲到啡既酸味 繼而係酒既苦澀味 桂花既花香味再淡淡散出黎 一齊飲又幾夾 口感好清爽 有啲似手工啤咁好易入口😚
▫洛神花青檸紫梳打
成杯都紫色好igable😍 飲落青檸味較出 仲有柚子果肉碎 加埋梳打好fresh同清新 夏天飲就岩晒😛
總結
每個角落都有唔同打卡位 不過食物選擇唔算多 如果想試下一汁三菜 體驗下都唔錯 啲漬物幾好食 可以ff下去佐日本嘛🤭 pancake有麻糬都幾特別同頗有層次感 另外個桂花啡都調得好唔錯😚
蟲二酒釀桂花啡
  • 伯爵茶麻糬傳統班戟