2023-08-12 133 瀏覽
咁快又到一年一度嘅買月餅時間啦!今年依然選擇奇華☺️喺灣仔食完中午,就順便過嚟呢幢有三級歷史建築物內嘅奇華餅家選購今年份嘅月餅🥮一入門口就見到今年嘅聯名月餅系迪士尼嘅主題😍米奇與好友系列,特別既燈籠月餅禮盒真系超好睇!!!裡面分別有米奇蛋黃奶黃月餅、唐老鴨蛋黃奶黃月餅同鋼牙與大鼻朱古力味香橙乳酪奶黃月餅(各兩件)😘收銀台處仲有已經拆開嘅雨遮和環保袋嘅展示品可以睇到(收銀靚女睇到我喺影相仲會主動避開,實在貼心👍🏻)不過送禮長輩仲系買咗經典嘅御金奶黃同迷你余仁生陳皮豆沙😋🐇御金奶黃優雅簡約嘅禮盒內,打開就見到每個月餅上都點有金箔,非常貼心有透明蓋,避免壓倒脆弱嘅奶黃🤣根據盒內小卡嘅方法,我比較鍾意第二種,加熱後,攤涼1-2分鐘,軟綿綿嘅奶黃搭配鬆化嘅外皮,更加多享受😋🥮迷你余仁生陳皮豆沙幼滑清甜嘅紅豆沙,配以甘香醇厚嘅遠年新會陳皮,健脾益氣,入口甘甜。絕對送長輩嘅嘅最愛,畢竟享受每年一度嘅節日同事,最怕佢哋攝入過高🤣冇話,呢個我都幾鍾意,唔會好漏☺️咁當然山長水遠過嚟灣仔呢家店就系為咗打卡!!!店內有以1:12仲原咗想當年嘅第一家上海街奇華店嘅模型,店內當年嘅陳列品全部都非常精緻!仲有一個大玻

不過送禮長輩仲系買咗經典嘅御金奶黃同迷你余仁生陳皮豆沙😋

🐇御金奶黃

🥮迷你余仁生陳皮豆沙

咁當然山長水遠過嚟灣仔呢家店就系為咗打卡!!!店內有以1:12仲原咗想當年嘅第一家上海街奇華店嘅模型,店內當年嘅陳列品全部都非常精緻!仲有一個大玻璃櫃以1:43展示咗昔日上海街店鋪附近嘅六十年代街景,就同平時tvb嘅電視劇裡面既景色差唔多,連人仔都超精緻,表示大為震驚🤣🤣

牆上仲掛有當年嘅黑白照片和歷史嚟源,也
都算感概一下歷史悠久🤣1938,都快一個世紀老店啦~

店內除咗月餅仲有各種酥餅、婚嫁禮餅和麵包等等~😋

橫掂嚟一次,打卡選購兩唔誤,影咗掂多靚相💪🏻出嚟先發現兩個門面中間夾著一條樓梯,上面系茶室同工作坊,望咗一下仲可以整月餅🤩搵日可以約朋友過嚟玩一下😘
外賣自取