2019-03-05 145 瀏覽
今日去到大埔與太和之間既呢一間餐廳食飯,一開始比佢既環境同氣氛吸引到。一開始叫左呢個鵝肝多士做前菜。多士吸收左鵝肝既油香同時無花果既酸同甜又會解膩。之後主菜叫左慢煮乳豬,係之前係另一間西班牙餐廳食完後幾鍾意既一款菜,由於慢煮處理,成份豬肉都好軟滑,肉脆膏香,係一個外脆內軟既菜式。今日叫左呢款魷魚意粉,白汁唔會淨係厚同creamy,反而有啲蛋香,同時意粉煮得剛剛好,口感一流加上麵身掛滿唔會好膩既汁,係今晚最滿意晚菜式。最後叫左甜品,係一個creme brûlée,佢加左檸檬既酸味同一啲好似熱情果肉係入面,比平時多左一入清新感。黎到一個環境咁靚既餐廳,見到佢酒吧幾有格調,所以決定唔飲酒既我地都叫左兩杯mocktail。分別有奶蓋烏龍同芒果單寧,其實完全係台灣茶飲但呢到調教得幾好飲,茶味平衡唔會太甜。總結餐廳水準不錯,餐牌上好多香口選擇,絕對適合三五知己黎飲返杯,傾下計👍🏻

香煎鵝肝多士伴無花果

12小時慢煮炸乳豬