2014-10-14 1039 瀏覽
系公司離開嘅時候,已經九點幾,又系加完班既夜晚,心身俱疲,正好系銅鑼灣,就來金田家享受下「一個人的晚上」。入到去,間舖一眼望晒,座位廿幾個,有吧枱、普通枱,重有一個開放式廚房,牆上掛左一D佢地曾經得攞過既獎狀同拉麵相。整體黎講裝修簡潔、乾淨,這個以食物為主嘅拉麵店,我諗已經足夠。望望餐牌,有三款拉麵揀,分別系經典叉燒、荳芽叉燒同至尊拉麵,而可以選擇有唔同變化,包括麵的軟硬度、多葱少葱、加唔加配菜同麵底等。我就叫左個經典叉燒,少蔥硬麵,加支Asahi,當放鬆下。等左無耐,個拉麵就到啦。侍應話而家正值優惠期,每食一碗拉麵,送一隻溏心蛋。有得免費食,真系唔錯! 無啦啦多左隻溏心蛋,梗係開心啦。睇落個賣相,都幾吸引,紫菜鋪系側邊,叉燒肥瘦均勻,整齊把好系碗入面,有幾片另上,呈奶白色嘅湯,有少少起泡,加埋D配菜同溏心蛋,重有陣陣湯嘅香味,成個畫面,引人入「食」。先食個麵,麵條幾幼,由於自己叫嘅系硬麵,食落都有D嚼口,又吸收左D湯嘅豬骨味,連埋D蔥一齊食,味道口感更豐富。之後食塊叉燒,薄薄地一塊肥瘦均勻,食落唔太乾,而且有D醃製過嘅香味。湯底雖然有少少起泡,但飲落,豬骨味濃又唔膩,好香滑。老實講,

經典叉燒拉麵
之後食塊叉燒,薄薄地一塊肥瘦均勻,食落唔太乾,而且有D醃製過嘅香味。湯底雖然有少少起泡,但飲落,豬骨味濃又唔膩,好香滑。老實講,近年來,已經好少食到禁有質素嘅拉麵。
食食下麵,望下周圍,發現佢地D服務唔錯,雖然侍應大半都好後生,但無論系介紹餐單, 到奉上食物, 再到更換枱上餐具、玻璃樽, 以及食完之後收回湯碗嘅每個細節, 都親切有禮,睇得出有用心去「做好呢份工」﹗
有好服務、好環境、好食物,加埋好啤酒,呢一夜雖然系一個人,但都好享受。下個月,又有加班嘅,又黎過享受下「一個人的浪漫」。
2014-10-06
經典叉燒拉麵