座落喺佐敦茂林街嘅【Curryleaf】門面望落去以黑白啡色為主色調,前枱酒吧配以藍紅霓虹燈,有別樹一格嘅印度異國風情!既然一場嚟到呢間印度餐廳,當然要試試佢哋以運用香料為主軸嘅菜式啦!坐低無耐,店員已經好快手送上開胃小食 – 印度薄脆餅配薄荷奶酪醬&橄欖鹹酸醬,兩隻醬夾住嚟食,清新得嚟帶點重口味嘅感覺,非常特別第一款上嘅小食就係呢款酥炸奶酪球(Paneer Pakora)外層炸得酥脆得嚟,內餡嘅奶酪十分嫩滑。食落奶香味都算足,配搭醬汁別有一番風味。之後上嘅就係呢款燒烤羊肉卷(Lamb Seekh Kebab)以鐵板呈上嘅羊肉卷熱氣騰騰咁不斷散發帶辛香料肉香,用刀輕輕切開發覺軟腍得嚟又唔會太鬆散。食落油脂感充足,盤中附上嘅檸檬角亦有畫龍點晴嘅效果,唔會出現「死鹹過油」嘅現象,整體嚟講非常高質。當晚嘅主食就係呢份牛油咖喱雞(Butter Chicken)同蒜蓉薄餅(Garlic Naan)以熬製蕃茄濃醬嘅汁配搭烹調入味嘅雞肉,口感唔會過於厚重,蕃茄嘅甘甜同雞肉嘅鮮甜一入口之後,會不自覺再咬上一口薄餅,同蒜蓉嗰種惹味感相當夾!食嘢又點少得飲嘢呢?印式芒果酸奶(Mango Lassi)係一杯
座落喺佐敦茂林街嘅【Curryleaf】

印度薄脆餅配薄荷奶酪醬&橄欖鹹酸醬

酥炸奶酪球(Paneer Pakora)

燒烤羊肉卷(Lamb Seekh Kebab)

牛油咖喱雞(Butter Chicken)
蒜蓉薄餅(Garlic Naan)

食嘢又點少得飲嘢呢?
印式芒果酸奶(Mango Lassi)係一杯酸酸甜甜嘅印式飲料,呢間餐廳嘅酸奶比重較高,飲落更加refreshing,但係同時都令人覺得更加飽同「濟」。
印式芒果酸奶(Mango Lassi)

當晚以甜奶球(Rasmalai)呢款經典印式甜點作結,食落非常甜膩,帶有極濃郁嘅煉奶味道同糖漿感覺,絕對推薦俾重度甜食愛好者!
甜奶球(Rasmalai)

該晚食完一道菜就接另一道菜,節奏好好,而且環境整潔,印度裔經理亦都非常友善親切,閒時想試下印度菜嘅話呢度係一個唔錯嘅選擇。

而且Menu真係有太多選擇了。
印度薄脆餅配薄荷奶酪醬&橄欖鹹酸醬
酥炸奶酪球(Paneer Pakora)
燒烤羊肉卷(Lamb Seekh Kebab)
牛油咖喱雞(Butter Chicken)
蒜蓉薄餅(Garlic Naan)
印式芒果酸奶(Mango Lassi)
甜奶球(Rasmalai)
  • (Butter Chicken)