餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

《#Chinese_taltal | #Mongkok_taltal 》🇭🇰 捌壹壹 𝟠𝟙𝟙 𝕊𝕚𝕔𝕙𝕦𝕒𝕟 ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 @ 𝕄𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕜繼續尋找好食酸菜魚😋發現每間餐廳都有自己嘅特色,今次就試吓呢間IG人氣川菜!食完之後念念不忘❗️全日都喺度同男朋友傾個酸菜魚,仲話搵一日外賣返屋企食🥡🔸冷鍋酸菜魚 $𝟏𝟖𝟖 必食推介❕名叫冷鍋酸菜魚係因為客人食完酸菜魚後,可以加湯打邊爐滾其他食材。而呢道酸菜魚超足料,一上菜已經好吸睛👀成鍋酸菜魚都鋪滿酸菜及魚肉,撩撩鍋底仲有寬粉同芽菜金菇🤤勁多嘢食!我哋選擇左BB辣,所以湯底酸味較重,鍋裏面都有加入花椒辣椒籽🌶微微嘅辣度增加口腔內嘅刺激感覺😋魚肉分量超多,咬落超滑又無骨,食得超爽🐟唔知點解越食越開胃,叫埋白飯配埋一齊食超滿足🥰🔸黑糖糍粑(細) $𝟑𝟎黑糖糍粑真係冇得輸❕煙煙韌韌嘅口感,雖然應該後上,但真係對煙韌口感嘅食物零抵抗力😛細細份都有五件,灑上黃豆粉,食之前一定要沾上黑糖醬,好香黑糖味又夠咬口!🔸麻辣海蜇 $𝟑𝟖 同樣要點BB辣嘅海蜇😂爽口又夠香!一碟份量都唔少,夠2-3人食。🔸酸辣土豆絲 $𝟔𝟓 酸酸地嘅土豆絲,唔會切得好幼,微微嘅辣味

🔸冷鍋酸菜魚 $𝟏𝟖𝟖
冷鍋酸菜魚

🔸黑糖糍粑(細) $𝟑𝟎
黑糖糍粑

🔸麻辣海蜇 $𝟑𝟖
麻辣海蜇

🔸酸辣土豆絲 $𝟔𝟓
酸辣土豆絲

酸酸地嘅土豆絲,唔會切得好幼,微微嘅辣味,估唔到咁開胃🤤份量又係好多,食唔哂😛

🔸荔枝沙冰/蜜桃沙冰 $𝟑𝟖

食辣野真係唔少得沙冰🍧兩款沙冰果味唔會話好濃,但溶冰仍然有果味,唔會變淡😋好大杯,絕對足夠解辣❗️

———
📍 旺角奶路臣街33號地下F號舖 | Shop F 33-37 Nelson Street Lisa Building, Mong Kok

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:被酸菜魚嘅肉質吸引住😋完全冇骨,食得好爽!配埋其他川味小食,唔會太又夠開胃,未試過午餐都可以食咁多嘢❕而且位置好方便又易搵,就喺麥花臣場館對面,如果睇完演唱會仲可以食埋先走👍🏻👍🏻

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $150up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #旺角_taltal