【食烤魚要好氣氛|川花烤魚】疫情過去大家復常後,每區嘅特色又滲返出嚟。今次去到荃灣,荃灣總係有份街頭、夜市感覺。今次嚟到呢頭食烤魚,都一樣咁好氣氛!食咗咩🐟酸菜烤鱸魚魚都有幾款選擇,全條一條、鯇魚鱸魚;我最鍾意肉滑少骨,所以鱸魚係必選的。想食酸菜和魚為主,配菜次要,所以就算兩個人都揀全條魚。廚師一早已將魚分半,很方便,唔需要自己反魚,而且兩半都同樣浸到湯,唔會個底過分滾而太實太爛!果然冇令我失望,爐魚肉真係點滾都好滑,而且很鮮甜。酸菜食極都有,喜歡酸菜嘅我表示很感動!🐟寬粉皮寬粉皮索晒魚湯,質感比較滑身,食入口幾好食。惟要留意佢比較易斷,夾斷時小心湯汁回彈呀!🐟鴨血份量比想像中多,可以預早就放入鍋中邊滾邊食,同酸菜湯底勁夾到。🐟鮮魚卜唔係咁多地方有得食所以就試試。魚卜鮮味十足,放湯時間耐咗都會越滾越細的,如果怕腥嘅朋友要諗諗。🐟蓮藕片唔想食綠葉菜,又想食蔬菜類時,蓮藕片真係我首選,菜酸菜魚配蓮藕片無得輸,爽脆口感,清新又。🐟梨乾蘋果茶幾好飲,自家煲嘅風味,梨乾蘋果滋潤又清甜,一大枝兩個人分享剛剛好。
【食烤魚要好氣氛|川花烤魚】

食咗咩
🐟酸菜烤鱸魚
果然冇令我失望,爐魚肉真係點滾都好滑,而且很鮮甜。
酸菜食極都有,喜歡酸菜嘅我表示很感動!
酸菜鱸片

🐟寬粉皮