呢間café 開張到宜家,一直收藏喺我嘅to eat list。幾年前打算去食,但最後都係無食到。疫情過去,我終於食到喇!更難得嘅係,今次亦係約咗差唔多2年無見嘅朋友見面,呢餐飯真係好圓滿咁。餐牌上,食物選擇有好多,前菜小食、麵食薄餅漢堡樣樣齊,我哋2個都鍾意窩夫,所以一定會試窩夫。同時,因為想試埋Tiramisu,所以我哋揀咗鹹版窩夫。結果,我哋揀咗:-芥末洋蔥醬炸雞窩夫 -慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬-凍二世祖特濃朱古力-牛油果奶昔-提拉米祖🌟 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $148炸雞窩夫呢個鹹甜組合幾吸引,造型吸睛同打到卡。大大隻太陽蛋舖咗係炸雞同窩夫上面,再加埋食用玫瑰花🌹,呃到唔少菲林。一切開,雞蛋蛋汁就流出嚟~我唔好生蛋,所以蛋黃交畀我朋友~隻蛋煎得幾好,係有脆燶邊嘅,所以我有食到蛋白,好正!炸雞炸到外脆內嫩,食落幾滑,唔乾,配上芥末洋蔥醬一齊食,幾夾;另外周圍都灑滿咗好多花生碎,窩夫外脆內軟,唔甜,按喜好加埋楓糖漿一齊食,鹹甜鹹甜咁,幾特別,令人食完一啖又一啖。♡慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬 $198 見到好多人都食呢個,同埋賣相擺盤都唔錯,所以就試。豬鞍勁大塊,又厚切,你

-芥末洋蔥醬炸雞窩夫
-慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬
-凍二世祖特濃朱古力
-牛油果奶昔
-提拉米祖
🌟 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $148

♡慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬 $198
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬

見到好多人都食呢個,同埋賣相擺盤都唔錯,所以就試。豬鞍勁大塊,又厚切,你可能會擔心會柴,但係呢個係慢煮之後再煎,所有嘢都啱啱好,口感同肉質都好好,食落軟稔多汁,上面嘅酸梅蛋黃醬酸酸甜甜,好醒胃又減膩,配埋絕對有畫龍點睛之效,大推!最底層仲有薯蓉,好滑,不過食到加咗唔少cream,食肥仔嘢XD
💛凍二世祖特濃🍫朱古力🍫 $48
呢個係佢signature飲品,而且只限堂食,所以我哋一定試。佢用樽入好,一樽可以倒出四至五細杯,多啲人分會好啲
💛凍二世祖特濃🍫朱古力🍫

朱古力濃度望落幾高,飲之前我就搖勻咗先,防止可可粉沉底。未飲已經聞到朱古力味,飲落有細個似朱古力奶嘅回憶,質地厚身又香滑,但甜度唔會好高,有濃濃朱古力味,好啱口味。如果你係朱古力愛好者,又對呢間餐廳有興趣,就一定要點嚟試吓。聽講要熱朱會有靚拉花,下次去可以一試!

🍰 提拉米祖 $108
提拉米祖

提拉米祖只限晚市供應,所以都成為咗我哋嘅必食item!份量超足,用大大隻玻璃碗裝住,4個人share都無難度。蛋糕註明用上無菌蛋,大家可以食得安心。外面睇到,有兩層手指餅乾,同mascarpone芝士交疊住,最頂層就係可可粉。手指餅沾上咖啡酒,有咖啡香,唔過濃,層次厚度都岩岩好;Mascarpone芝士比較厚重,打入無菌蛋,口感更加綿密,輕盈軟滑,但不失濃郁口感,所以我哋2個食咗幾啖已經覺得「漏」,不過好滿足~

💛💛牛油果🥑🍌奶昔 $52
牛油果奶昔大大杯,喝起來creamy,但卻畀人一種清新fresh的感覺,同埋牛油果本身都叫做健康,個心飲完都冇咩罪惡感~推!
💛💛牛油果🥑🍌奶昔

總括嚟講,食物方面係唔錯,賣相都睇得出花咗心思,令到客人可以影打卡。不過,我同朋友都覺得有些方面存在改善空間。例如,店員的說話措辭和服務態度:雖然餐廳只係有90分鐘用餐時間,當日是星期4,我們未吃完甜品,店員就已經提醒我們時間快到,要先結帳。當時接近9時,而餐廳還有空桌,外面亦沒有客人在等候,店員這樣做感覺令人有點「趕客」。事後上網看其他人的食評,發現這不是個別例子呢,其他客人都有遇上類似的情況,我想店家要注意吓呢。
2023-04-19
慢煮加拿大豬鞍架配酸梅蛋黃醬