2022-11-24 477 瀏覽
依家老撾餐廳bookmark左好耐,雖然之前喺中環返工,但總係冇機會去食,到依家離開左又想返去試下。成世人未去過老撾,都唔知老撾係食乜,咁老撾都係東南亞地方,食既野應該同泰國、越南果啲差唔多。個餐牌有超多素食揀,貪心既我就揀左個素盤菜,貪佢乜都有啲。素盤菜唔係我地平時食開一大盆乜都倒哂落去既盆菜,而係有好多小盤子裝住唔同既菜式。成個set有七個小菜、飯同甜品,兩個人食會飽到上心口。香芒米紙卷係點花生醬食,出乎意料之外咁夾。香脆素雞粒係將杏鮑菇切粒拎去炸,整到好似炸雞粒咁,幾好食。茄子醬個樣成個魚香茄子咁,但原來佢個味係偏酸酸甜咁,都幾得意。另外仲有青木瓜沙律、手打素魚餅、老撾蒸粉卷同素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。甜品個名叫露楚甜品,露楚可能係老撾既詞彙,其實係斑蘭糕同芝麻糕。個糕上面有啲豆蓉花做點綴,好睇又好食。不得不提依個素雞翼,我地order果陣個哥哥仔都提左個雞翼其實係油炸鬼,但係我就係想知油炸鬼點整做雞翼。結果原來真係油炸鬼,味道冇乜特別,但叫做係滿足左求知慾啦。椰汁紅豆冰就冇乜特別,可以試下其他更有特色既飲品。喺唔知老撾菜係食乜既情況下黎試,結果都幾有驚喜
香芒米紙卷係點花生醬食,出乎意料之外咁夾。香脆素雞粒係將杏鮑菇切粒拎去炸,整到好似炸雞粒咁,幾好食。茄子醬個樣成個魚香茄子咁,但原來佢個味係偏酸酸甜咁,都幾得意。另外仲有青木瓜沙律手打素魚餅老撾蒸粉卷素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。

椰汁紅豆冰就冇乜特別,可以試下其他更有特色既飲品。

喺唔知老撾菜係食乜既情況下黎試,結果都幾有驚喜,亦令我想繼續發掘冷門菜系既素食。