家中長輩為潮州人, 經常回味家鄉菜, 出面大多酒樓都出品廣東菜, 要搵間好食而又正宗既潮州菜的確唔易, 今日我地去左尖沙咀美麗華商場呢間百樂小館品嚐一下潮州菜, 果然令我大開眼界, 終於明白長輩們對潮州菜回味無窮既感覺!! 呢間潮州菜平日晚都經常爆滿,幸好我已為大家預先訂檯, 免得浪費等位時間~ 一坐低但先有小食開開胃....同時點左幾款菜式試試....【滷水骨香鵝肉片】HK$148食潮州菜必食首選一定係滷水鵝, Order左個例牌試試, 滷水鵝肉質柔嫩, 皮外脂肪唔太厚, 滷水汁亦很入味~【椒鹽豆腐茄子粒】HK$48炸物配上椒鹽一向都是絕配! 一啖一粒既豆腐同茄子粒, 炸得外皮好乾身, 唔會好油膩, 超級脆口...特別係茄子粒, 茄子已被去皮, 咬開脆皮, 內裡有熱辣辣軟心茄子...【潮式蘿蔔灌漿】HK$48呢款菜式我都係第一次食, 家人話呢個菜式唔係間間潮州餐廳都可以食到, 事關烹調技巧比較煩複~ 但呢款正正給我帶來驚喜, 令我一試愛上, 下次再來定必encron!! 色澤金黃, 外皮非常脆, 入面包住爽甜蘿蔔粒,濕潤既饀料亦冇影響到香脆外皮, 外脆內軟岩哂形容呢款菜式, 正!!【

【滷水骨香鵝肉片】HK$148
滷水骨香鵝肉片

【椒鹽豆腐茄子粒】HK$48
椒鹽豆腐茄子粒

【潮式蘿蔔灌漿】HK$48
潮式蘿蔔灌漿

【臘味飯】HK$240 (4位起)
臘味飯
雖然臘味飯周圍都可以食到, 但印象中呢次臘味飯係最令我喜歡!

臘味飯送上檯打開蓋, 香噴噴既臘味香陣陣地散發出, 果然係色香味俱全! 臘味非常鮮甜, 而且夠林...就連薄切既臘腸都好甜好夠林, 沒有煙韌咬唔開既口感, 正!!

【杏汁蛋白芋泥】HK$48
杏汁蛋白芋泥
香濃杏汁, 加入蛋白令口感更加香滑, 糊口既芋泥味道甜甜的, 亦是潮州甜品中其中必食之一!! 大愛!
滷水骨香鵝肉片
椒鹽豆腐茄子粒