身為 piratagroup既粉絲,作為foodie既我真係想試勻曬佢地旗下既餐廳😂今次就趁中秋假期同朋友黎到位於灣仔星街既The Pizza Project試試~佢地最近仲入選左50 Top Pizza Asia 2022😍今次我地揀左Project Tasting Set ($220/pp)而唔係à la carte😙因為呢到係專門食pizza既,main dish就有超過10款pizza任君選擇😍<ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ>◦ Burrata ($110)呢份Burrata同平時配番茄個種唔同,呢到係搭配松子仁、意大利青瓜同埋兩塊小薄餅~水牛芝士口感都幾滑而且份量好大;小薄餅就偏鹹~◦ Beef Tartare ($120)呢份牛肉他他口感嫩滑,而且冇腥味,搭配鋪係面既意大利芝士蛋醬同少量酸豆,味道唔錯👍🏻◦ Ham and Melon ($110)呢到係用左18月既parma ham,搭配埋香瓜(cantaloupe melon)都可以解解膩,火腿唔會太鹹或者口感太硬,整體都唔錯~ <ᴍᴀɪɴ ᴅɪsʜ>◦ Carbonara ($180)呢份Pizz

<ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ>
◦ Burrata ($110)
Burrata

◦ Beef Tartare ($120)
Beef Tartare

◦ Ham and Melon ($110)
Ham and Melon

<ᴍᴀɪɴ ᴅɪsʜ>

◦ Carbonara ($180)
呢份Pizza都幾特別,上面除左有常見既意大利火腿(Pancetta)之餘,最特別係每一片pizza都有鵪鶉蛋(quail egg)!我都係第一食有呢種搭配既pizza,感覺既新鮮🤩
Carbonara

◦ Loads of Meat ($160)
呢份pizza用左好多款肉類,包括辣肉腸、義大利煙肉、辣同埋熟火腿,岩曬食肉獸呀🥳個人比較鍾意呢款,有肉既pizza真係好食好多🙈
Loads of Meat

◦ Gamberi Aglio e olio ($150)
呢份pizza上面主要係蝦🦐、芝士同埋番茄醬,我個人覺得pizza味道偏淡,但朋友就覺得味道岩岩好😜
Gamberi Aglio e olio

<ᴅᴇssᴇʀᴛ>
◦ Pici Tiramisu ($65)
又黎到我最期待既甜品環節😝仲記得前幾個月係Pici食完佢個Tiramisu之後念念不忘,今次終於又食到啦🤩同樣係咖啡味比較重,酒味比較輕,手指餅都幾濕潤,芝士打得好滑,係正宗Pici Tiramisu既味道,表示好滿意😋
Pici Tiramisu

◦ White Chocolate Mousse ($65)
呢份甜品反而係之前去過既Pici 或者 Pirata 都冇提供既甜品;佢係用左白朱古力mousse,上面鋪滿raspberry jam同mixed nuts,同樣d mousse打得好滑,甜度剛剛好,,配埋果醬真係好好食,過黎食既朋友記得兩款甜品都要試試佢😍
White Chocolate Mousse

總括而言我覺得呢間餐廳出品都唔錯,前菜同pizza既質素都幾好,而甜品就當然係好好食!佢地既lunch set會抵食好多,希望遲d有機會可以再黎試試其他出品😘

💰Total: $726 ($242/pp 已包括10%服務費)
📍 The Pizza Project
灣仔星街5號地下 (到訪分店)
中環蘇豪卑利街26號地舖
Pici Tiramisu