轉咗手繼續高質仲升格黃店嘅Veggie4love💛保留美帝裝修,菜式繼續玩味十足,每次都有創新嘅全素令人大開眼界。北京烤片 HKD 78純素北京填鴨整到好精緻,除咗素鴨,配料有齊片皮鴨要有嘅元素青瓜、蒸粉皮、照燒醬,再灑上啲紅椒粉,賣相一流。素鴨食得出係豆乾仿製,有模仿鴨肉鴨皮嘅texture, 同坊間買嘅素鴨腐皮卷唔同,食落真係有啲彈牙嘅質感。主要畫龍點睛嘅係醬汁,因為實在太像真⋯竟然令我有一種好懷念以前食真填鴨嘅感覺😳包埋一齊真心似得有啲恐怖,美中不足係,欠缺咗京蔥😌涼拌手撕雞🐓HKD 78 呢個係店主推薦要試,像真度比北京填鴨更高😳素雞唔用豆製品咁求其,而係用素食界常見嘅香蕉花扮雞🍌香蕉花以往係扮素魚嘅常客,但扮素雞真係好少見。手撕雞撕得好細碎,連除香蕉花嘅纖維,食落去連雞骨同雞肉嘅血絲位都有齊😱調味上有麻油,少少辣又幾清爽,加埋芝麻青瓜絲冇得輸,連身邊嘅非素食朋友都食到o咗嘴🤭I’m Fabulous🍔 HKD 158 轉手之後仍然保持到水準之外,更特別係店主更注重健康素食嘅理念,用上紅菜頭豆蓉磨菇腰果整嘅patty比以往減咗一半糖分,配搭草青味較重嘅目蓿芽,紅菜頭嘅清甜中和左

北京烤片 HKD 78
北京烤片

涼拌手撕雞🐓HKD 78
涼拌手撕雞

I’m Fabulous🍔 HKD 158
轉手之後仍然保持到水準之外,更特別係店主更注重健康素食嘅理念,用上紅菜頭豆蓉磨菇腰果整嘅patty比以往減咗一半糖分,配搭草青味較重嘅目蓿芽,紅菜頭嘅清甜中和左目蓿芽嘅苦澀令成個burger口感昇華咗,啡菇同腰果泥味道好香濃,同紅菜頭各有千秋而且有肉感,feel唔到係素食🌱純素漢堡包嘅麵包由於冇蛋奶,麥味更加香。伴碟嘅沙律菜夠fresh, 超粗嘅薯角略鹹。
I’m  Fabulous

Mixed Berries Soy shake 🥤HKD 68
椰子cream味道清清地唔化學👍🏻vegan milkshake 都幾creamy, 同樣係低糖製作,soy milk mix落berries 又比想像match唔會酸😙豆乳奶昔整體好refreshing,但飲到底溝埋椰子cream都會偏膩🫐題外話,當日隔離枱有人飲剩一大杯冇飲,嗰下我地有衝動想搶左佢😂🤫
Mixed  Berries  Soy  Shake

Secret Menu: 純素白汁意粉 (Rating: 8.7/10)
店主當日喺度研發新menu,順便整個俾我試食🤣看似勁普通,但個味道其實比想像中特別,純素白汁用豆乳製作,但食到有啲菇同粟米嘅甜味,有陣特別嘅味坊間比較少食到,不過店主話神秘,冇透露落左咩秘方要客人自己估😂配料有番茄、西蘭花、磨菇等嘅配料基本上唔會差,待日後真係出新menu可以再執得獨特啲就好🙃

佢個餐牌喺疫情關係,當日暫停左茶漬飯,下次有機會一定要食🥴睇見新店主不停鑽研緊健康又創新嘅純素體驗,絕對值得支持,到場打個卡無任歡迎💛
2022-02-26
生日