疫情終於回穩,孝子食評又可以回歸啦,返嚟寫嘅第一篇,當然要寫最近嘅母親節。母親節book枱相對困難,終於揀咗呢間叫G Place嘅私房菜,雖然呢間餐廳對上一篇食評已經成一年前,但見佢一個劣評都冇,感覺都可以一試。更重要嘅,係個環境適合娘親打卡。先上環境。(冇錯,食咗環境先)打卡位。點解淨係畀娘親出鏡呢?因為我只想捧佢做網紅。咁點解呢張又冇呢,因為表情失咗手XD 間餐廳唔大,得3張枱,如果6人以上早啲Book,應該就可以坐呢個角落。當晚因為有另一枱客,所以費事周圍影,而呢個位我都已經好滿意。需要一提嘅係,間餐廳係極為偏僻嘅,但餐廳負責人喺你訂枱時會發個短片教你點行過去,所以其實都唔難搵嘅,地鐵站行過去, 10分鐘應該到。個負責人亦會同大家確認當晚食咩。上菜單。作為食量正常嘅女仔,感覺6道菜會唔夠食,因為每一碟都好精緻,但如果你飯後仲要切蛋糕,其實都ok。 終於到上菜嘞。第一道︰廚師精選小食係牛蒡醬油漬配24個月風乾火腿,呢度係3個人份量。兩樣都係鹹嘅嘢,感覺如果另一樣換返清爽啲嘅嘢,好似會合理啲。第二道︰頭盤1係澳洲紅菜頭他他配希臘乳酪,撈埋一齊幾好食,但我對紅菜頭一般麻麻,所以唔會高分
更重要嘅,係個環境適合娘親打卡。
先上環境。(冇錯,食咗環境先)
打卡位。
點解淨係畀娘親出鏡呢?因為我只想捧佢做網紅。
咁點解呢張又冇呢,因為表情失咗手XD

個負責人亦會同大家確認當晚食咩。
上菜單。

終於到上菜嘞。
牛蒡醬油漬配24個月風乾火腿
澳洲紅菜頭他他配希臘乳酪
第二道︰頭盤1係澳洲紅菜頭他他配希臘乳酪,撈埋一齊幾好食,但我對紅菜頭一般麻麻,所以唔會高分,但切得都好工整嘅。

龍蝦汁蒸蛋配北海道帶子
第三道︰頭盤2係龍蝦汁蒸蛋配北海道帶子,味道係好嘅,但蛋蒸得老咗少少,入面係蜂窩結構,唔係好光滑嘅蛋,自然有少少影響口感,但整體都係好食。

南瓜湯
第四道︰南瓜湯,好creamy好好飲
深海魚清湯
第四道另一個選擇︰深海魚清湯,屋企人飲話好清甜

火炙西班牙紅蝦配薯蓉
第五道︰火炙西班牙紅蝦配薯蓉,味道唔錯,蝦嘅糕同汁可以倒落薯蓉度食,急凍蝦嘅肉質都算煮得唔錯,但點解會得3分呢?因為佢冇挑蝦腸,我覺得精緻嘅西餐唔挑蝦腸係唔合格嘅。

松葉蟹膏蟹肉米型意粉
第六道︰松葉蟹膏蟹肉米型意粉,睇落似意大利飯,其實係意粉,煙煙韌韌有口感,味道都好好。

法式雞肉卷配西蘭花蜆肉汁
第七道︰法式雞肉卷配西蘭花蜆肉汁,我點咗呢款主菜,雞肉口感好好,入面仲釀咗少少豬肉,口感更豐富,味道鹹咗啲啲。
燉鮟康魚配苦白菜芥末汁
第七道選擇2︰燉鮟康魚配苦白菜芥末汁,父母點咗呢款,話魚好好食,但娘親覺得個汁係真係有啲苦。
燴牛面肉配紅酒汁
第七道選擇3︰燴牛面肉配紅酒汁。我哥佢哋點咗呢款,影相角度已盡力……味道幾好嘅,但佢哋都係話鹹咗少少。

第八道甜品係士多啤梨果醬鮮奶布丁,唔記得影(不過都冇乜特別)。

整體嚟講,成餐飯體驗係唔錯嘅,係慶祝特別日子嘅好選擇,相信帶人去食,對方都會好驚奇你竟然搵到呢個地方。
上菜係根據大家食飯速度嘅,我哋8點零開始食,食到近10點,娘親係好滿意嘅。
唯一冇咁好嘅係餐廳會有少少油煙味,其實我自己係唔覺,但我屋企人有聞到。
我諗我自己都會再去。
2022-05-07
母親節