今日lunch搭咗叮叮去北角食清藏牛肉麵,雖然叫「清藏牛肉麵」,但聽聞佢出名係羊肉麵,所以我地都揀咗清藏羊肉麵食🍜湯底非常清甜,食到牛骨嘅香味,亦唔會過濃/有味精令到口乾;配合生蒜同芫荽,更加嚐到湯嘅層次感。扁麵嘅口感似上海麵,麵質都幾嘅煙靭。最後當然唔少得點評羊肉,有少少羊羶味,食落都好香,口感幾爽口☺️ 唯一要扣分嘅就係個白蘿蔔,咬落去仍有點生同冇乜味,如果可以炆耐d就更好。小食有煙薰鴨胸,素鵝同腐皮卷、鴨胸口感軟腍而且煙薰得好香,食落都幾有驚喜!😍飲品方面包豆漿/汽水/綠茶,熱飲有蜂蜜/紅棗同菊花茶,加$3。整體黎講都幾好食,聽聞同事見過連中環返工嘅朋友都會專誠搭車黎食lunch,所以大家如果都喺附近返工可以一試!

扁麵嘅口感似上海麵,麵質都幾嘅煙靭。