火土燒肉

Hearth Yakiniku by ATUM
說到露營,其中一樣令我著迷嘅係同三五知己準備食材,圍爐野炊,邊食邊傾。有年除夕,得7度,人在野,體感再低幾度,圍住個火,騰騰震食芋圓,但又唔知點解,開心又難忘。呢幾年露營文化愈嚟愈hit,𝐀𝐓𝐔𝐌亦都開左新餐廳: 火土燒肉🔥以露營為主題,等大家喺疫情下感受室內露營風燒肉。環境闊落,餐廳分左區域,簡單以人數區分,二人枱大致喺餐廳中心,四人坐八角枱,六人則可坐到營幕裏的大枱,都是相當有氣氛👍🏻〔燒肉拼盤 $378〕包含牛胸腹、薄切香蔥牛舌、雞脾肉、牛肋肉同五花豚肉,乜都有啲,適合選擇困難症嘅朋友🤣樣樣都好食高質,唔點汁都好食!〔雪花牛小排❄️$138〕肉質嫩靭適中,油脂豐富,入口高呼oishi( ´▽` )ノ點選嘅蘋果味噌醃汁低調地襯託肉香!〔醬油帆立貝 $88〕〔蒜蓉牛油本菇 $38〕〔厚燒玉子蛋 $38〕玉子蛋頗為綿密嫩滑🍳我自己幾鐘意〔月見醬燒飯團 🍘$38〕飯團已由餐廳燒過,朋友再將飯團輕輕燒到外脆內軟,帶有焦香,配上日本月見、醬汁,又估唔到幾唔錯😍〔白桃可爾必思 $38〕〔海鹽菠蘿梳打 $38 🍹🍍〕杯邊天然鹽味同菠蘿梳打,咸咸甜甜,好飲特別,好岩燒肉飲👍🏻融冰後仍然夠味,唯一不足
說到露營,其中一樣令我著迷嘅係

〔燒肉拼盤 $378〕

〔月見醬燒飯團 🍘$38〕
月見醬燒飯團

〔白桃可爾必思 $38〕
〔海鹽菠蘿梳打 $38 🍹🍍〕
杯邊天然鹽味同菠蘿梳打,咸咸甜甜,好飲特別,好岩燒肉飲👍🏻融冰後仍然夠味,唯一不足係杯邊太多鹽,有點過咸,飲哂成杯仲有勁多鹽剩🤣

不得不說,每張枱上都有營燈、露營碗碟、手柄、餐具,牆上掛滿林林總總的gear、帳篷,連水壺都係黑色山系暖水壺!成本固然高,更重要可見餐廳打造氣氛的認真同用心,真係有嗰個𝚌𝚊𝚖𝚙𝚒𝚗𝚐 𝚟𝚒𝚋𝚎𝚜🤞🏻🏕

整體感覺: 價錢略高,但食物同氣氛一流🫶🏻
今次滿足左夏天休緊季嘅我,亦都相信可以等未露過營嘅朋友仔感受下露營的儀式感,圍埋一齊食野真係好溫暖架
月見醬燒飯團
  • 月見醬燒飯糰